Europeanen sparen veel. Heel veel. De Europese spaarpot is inmiddels opgelopen tot maar liefst €10.000 miljard. En dat is toch een beetje een gemiste kans. Hoewel geld op de spaarrekening een veilig gevoel geeft en in bepaalde mate ook erg fijn is als je te maken krijgt met onvoorziene kosten, rendeert het geld op je spaarrekening niet of (in het beste geval) nauwelijks. De vermogensrendementsheffing en inflatie zijn factoren die knagen aan je vermogen.
Door slim te beleggen, kun je als belegger je vermogen laten groeien. Toch zijn er nog veel mensen met koudwatervrees, die beleggen toch een beetje eng vinden, zo zien ook beleidsmakers in Brussel. De strategie van een spaar- en investeringsunie moet ervoor gaan zorgen dat deze mensen op termijn toch hun weg vinden naar de kapitaalmarkten.
1. Betere informatievoorziening
Een van de actiepunten voor Brussel is om nieuwe beleggers beter te informeren over de gevolgen en risico's van beleggen. "Dit zal mensen helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hoe en waar zij hun spaargeld inzetten en helpt bij het opbouwen van een cultuur waarin beleggen vanzelfsprekender wordt", stelt de Europese Commissie.
Europa is er ook bij gebaat dat meer mensen gaan beleggen. Het geld is hard nodig om Europese bedrijven te steunen, nu de geopolitieke onzekerheid hoger is dan ooit.
2. Meer opties
Ook moeten er betere mogelijkheden komen om in kapitaalmarkten te beleggen. Wat dit concreet gaat betekenen is vooralsnog niet bekend, maar te denken valt aan nieuwe producten voor retailbeleggers en het fiscaal aantrekkelijker maken om een beleggingsrekening te hebben.
3. Aanvullende pensioenen
Verder moet het makkelijker en toegankelijker worden om te beleggen voor je pensioen. In Nederland zijn er al de nodige maatregelen getroffen om pensioenbeleggen aantrekkelijker te maken. Zo kun je een significant deel van het bedrag dat je inlegt voor je pensioen aftrekken van je inkomen. Brussel wil aanvullende pensioenen ontwikkelen die mensen moeten helpen om beter te sparen voor hun pensioen.
“De strategie voor een spaar- en beleggingsunie kan de Europese beleggingscultuur ten goede veranderen en kan betere resultaten opleveren voor particuliere beleggers”, stelt vermogensbeheerder Vanguard.
“EU-lidstaten zoals Zweden en Denemarken, maar ook Australië, het VK en de VS, tonen aan dat goede fiscale prikkels helpen om meer particulieren deel te laten nemen aan de kapitaalmarkten. De sleutel tot succes ligt onder meer bij fiscaal voordelige rekeningen die eenvoudig, aantrekkelijk en stabiel zijn”, aldus Jon Cleborne, hoofd van Vanguard in Europa.
Vanguard erkent dat de financiële sector zelf ook beleggers beter kan ondersteunen. “Voorlichting over de gevolgen van inflatie op contant geld is essentieel, omdat inflatie het moeilijker maakt om doelen op de lange termijn te bereiken. Daarnaast moeten beleggers ook inzicht krijgen in andere financiële concepten, zoals de kracht van samengestelde rente en het belang van kostenbewustzijn. Hogere kosten drukken immers het rendement”, aldus Cleborne.
Wat de plannen van Brussel concreet voor jou gaan betekenen, blijft dus nog even gissen. Wel is inmiddels duidelijk dat de Europese Commissie er meer aan wil doen om jou aan het beleggen te krijgen, bijvoorbeeld middels fiscale voordelen of een verbeterde toegang tot beleggingsproducten.
Lees ook: 'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'