IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips voor beleggers in een volatiele markt

Er heerst veel onzekerheid op de beurzen. Bijna dagelijks brengt de Amerikaanse president Trump de aandelenmarkten in beweging met uitspraken over importheffingen en andere zaken. Hoe moet je als belegger omgaan met de huidige beursvolatiliteit? 

“Grote bewegingen in de markt kunnen ertoe leiden dat je begint te twijfelen over je eigen beleggingsstrategie en dat je je zorgen begint te maken over je geld”, stelt vicepresident Ann Dowd van Fidelity. “Het gevolg van dergelijke zorgen is dat je mogelijk je aandelenposities wil verkleinen of afbouwen om de eventuele klap van een koersdaling zo beperkt mogelijk te houden. Maar dat is vaak voor de lange termijn geen goede keuze.”

“Volatiliteit geeft je eigenlijk een signaaltje om je portefeuille weer eens onder de loep te nemen om te kijken of je een goede spreiding hebt aangebracht over verschillende regio’s, sectoren en beleggingen die passen bij je strategie.” Fidelity geeft tips over hoe je dit kunt aanpakken. 

1. Houd de lange termijn in gedachte

Koersdalingen kunnen je flink aan het schrikken maken, maar het verleden heeft laten zien dat de aandelenmarkt telkens wist te herstellen van de verliezen en op lange termijn rendement biedt voor beleggers. 

2. Sta achter je beleggingen

Als je nerveus raakt als je aandelen dalen, dan heb je wellicht niet de juiste beleggingen in je portefeuille. Jouw beleggingshorizon, doelen en tolerantie voor risico’s zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de strategie waarvoor je hebt gekozen ook daadwerkelijk bij je past. 

Zelfs als je een lange horizon hebt en dus best wat offensiever kunt beleggen, moet je je er maar prettig bij voelen dat beleggingen (flink) op en neer bewegen. Is dat niet het geval? Dan moet je wellicht wat defensiever gaan beleggen. Maar pas daar ook mee op: ben je te conservatief, dan is de opwaartse potentie van je beleggingen mogelijk te beperkt om je doelen op lange termijn te behalen. 

3. Probeer de markt niet te timen

Niemand weet wanneer de beurs weer herstelt na een dip. Probeer dit zelf ook niet te timen. De kans is groot dat je een aanzienlijk deel van het herstel mist. 

4. Beleg door periodes van volatiliteit heen

Als je regelmatig een bepaald bedrag belegt, bijvoorbeeld iedere maand, dan zullen koersdalingen op korte termijn een minder grote impact hebben. Door gespreid in te stappen pak je soms goede beursdagen mee, maar ook minder goede. Door op verschillende momenten in te stappen streep je dit tegen elkaar weg.  

5. Spring in op kansen

Een koersdaling op de beurs hoeft niet te betekenen dat je op je handen moet zitten. Er ontstaan soms ook kansen of mogelijkheden om je portefeuille een beetje aan te passen op de actuele situatie. Zo kunnen bewegingen op de beurs je mix van largecaps, smallcaps en groeiaandelen of zelfs je mix van aandelen, obligaties en cash hebben veranderd. Het loont dan om je portefeuille te herbalanceren, zodat deze weer helemaal aansluit op jouw strategie. 

Maak je dus niet druk om turbulentie op de beurs, maar grijp het moment aan om weer eens kritisch naar je portefeuille te kijken. 

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren is een must. Zo doe je dat

Gerelateerde Tools

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›