De aandelenbeurzen in Europa hadden flink te lijden onder de oorlog in Oekraïne, maar ook de koersen op Wall Street liepen flink terug. Naast de oorlog houdt ook de hoge inflatie beleggers bezig. Na de recente opleving van de aandelenmarkten, stapten onder meer de AEX en de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 uit de zogenoemde correctiefase. Wat volgt er na een correctie?
Begin maart ging de AEX nog ruim 7% onderuit tot een dieptepunt op circa 653 punten, vanwege de ontwikkelingen in Oekraïne. In de twee weken die daaraan vooraf gingen zag de Amsterdamse hoofdgraadmeter al ruim 10% van de beurswaarde in rook opgaan. Inmiddels koerst de AEX rond de 732 punten, circa 12% boven het dieptepunt.
Lees ook: Stresstest voor beleggers: 8 valkuilen waar je verre van wilt blijven
Ook de S&P 500 zakte flink en kwam in correctieterrein terecht toen de index eind februari 10% lager sloot ten opzichte van de slotstand op 3 januari. Vorige week kwam ook de S&P 500 uit de correctiefase.
Wat is een correctie?
Er wordt doorgaans van een correctie gesproken als de markt 10% tot 20% terugloopt ten opzichte van een recente piek. Dalen de beurzen met meer dan 20%, dan spreken we officieel van een berenmarkt.
Er zijn verschillende visies op de vraag wanneer een belegging uit de correctiefase komt. Een gangbare opvatting is dat een belegging de correctieperiode achter zich laat als deze 10% aantrekt ten opzichte van het laagste punt in die fase. Dit is nu gebeurd, voor onder meer de AEX en S&P 500.
Wat gebeurt er na de correctiefase?
Wat gebeurt er met de beurzen als deze de correctiefase uit komen? Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, heeft het verleden aangetoond dat aandelenmarkten doorgaans op korte en middellange termijn aantrekken.
Uit cijfers van Dow Jones, die lopen vanaf 1928, stijgt de S&P 500 gemiddeld met bijna 14% in het jaar nadat de index uit de correctiefase is gestapt. In 77% van de gevallen trokken de beurzen aan na een correctie. Op kortere termijn bleek het beeld ook vaak positief.
Aantrekkelijke waardering
“De gemiddelde waardering van aandelen is, mede door de opgelopen rentes, met zo'n 20% gedaald vanaf de top van vorig jaar”, zo zien analisten van ING. De bank zegt nog steeds positief te zijn over aandelen.
Check ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?
ING ziet wel dat beleggers zich zorgen maken over de hoge inflatie. “Zolang de winstgroei van bedrijven op peil blijft, doordat ze de hogere kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten, en economische groei niet te snel vertraagt, kunnen aandelen echter bescherming bieden tegen inflatie”, aldus de analisten.
Als favoriete aandelensectoren noemen zij financiële waarden en energiebedrijven. De eerstgenoemde sector profiteert van de hogere rentes, de laatstgenoemde van de hoge energieprijzen.
Lees ook: Hoe herstel je van een fors koersverlies?