IEXGeld

Dossiers

Profiel

Blijven de prijzen zo hoog?

De prijzen stijgen momenteel in hoog tempo. Is dit tijdelijk? Of blijven de prijzen zo hoog als nu?

De prijzen van boodschappen, huizen en benzine zijn in de afgelopen tijd flink gestegen. Veel economieën zijn dankzij vaccins en steunpakketten sterker hersteld dan verwacht en bedrijven hadden niet altijd gerekend op zo’n sterke vraag naar hun producten of diensten.

Prijsverhogingen worden doorberekend

Daardoor ontstaan er nu problemen in de productie- en aanvoerketens en daar hebben veel bedrijven last van. De ondernemingen berekenen de hogere kosten door aan de consument, waardoor je onder meer aan de pomp en in de supermarkt meer betaalt voor benzine en je boodschappen. Zijn de hoge prijzen tijdelijk of moeten we ons opmaken voor een langere periode van duurdere producten? 

Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat de consumentenprijzen in de eurozone in oktober met 4,1% op jaarbasis zijn gestegen. In september bedroeg de inflatie nog 3,4% en in augustus 3%.

Vooral voor bier, producten voor persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten en voedsel in blik betaal je flink meer, zo bleek al uit een ander onderzoek van GfK. En wel ruim 5% meer om precies te zijn.

Einde lijkt nog niet in zicht

De inflatie zit al maanden in een opwaartse trend, maar veel experts en bedrijven denken dat het einde van de hogere prijzen nog niet in zicht is.

Check ook: Do's en don'ts om in te beleggen als de inflatie oploopt

Sterker nog, het hoogtepunt van de prijsverhogingen moet nog komen, zo waarschuwen grote producenten, waaronder Unilever. Het bedrijf, bekend van merken als Dove, Knorr, Lipton en Calvé verhoogde de prijzen in het derde kwartaal op jaarbasis van 1,6% tot 4,1%, zo vertelde bestuursvoorzitter Alan Jope van Unilever tegenover de NOS.

“We verwachten vergelijkbare prijsverhogingen in de rest van het jaar en zeker in de eerste helft van 2022. Het zal tot ver in volgend jaar zijn, voordat de prijsstijgingen afvlakken”, zo zei hij in het interview. 

Ook andere experts delen deze visie. “We verwachten dat de inflatie in ieder geval de komende kwartalen, maar misschien zelfs jaren, een stuk hoger ligt dan we de afgelopen jaren gewend waren”, aldus analisten van ING.

Afvlakking

Ook Robert Lind van vermogensbeheerder Capital Group verwacht dat de prijzen hoog blijven, maar voorziet tegelijk dat er wel een einde komt aan een verdere stijging vanaf de huidige niveaus.

Concreet komt dit neer op de verwachting dat de inflatie rond de 2% tot 3% blijft liggen in Europa. Hij noemt meerdere argumenten om zijn standpunt kracht bij te zetten, waaronder de verwachting dat consumenten blijven consumeren en dat het tekort aan arbeidskrachten aanhoudt.

Daarnaast blijft de aanbodzijde het moeilijk hebben, aldus Lind. “In sommige Aziatische landen is het aantal Covid-gevallen onlangs toegenomen, waardoor productiefaciliteiten verplicht werden gesloten. Er zijn ook grote vertragingen bij het laden en lossen van vrachtschepen.”

Het ligt dus niet voor de hand dat de prijzen voor onder meer je boodschappen spoedig dalen, maar het is wel mogelijk dat de huidige forse stijging wat zal afvlakken.

Kosten besparen

In de tussentijd kun je waar mogelijk wat op de kosten besparen, bijvoorbeeld door je energieprijs vast te zetten. In dit artikel geven we nog andere tips om kosten te besparen op je energienota.  

Lees ook: Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›