IEXGeld

Dossiers

Profiel

Moet je nog wel in China beleggen?

Tot ergernis van veel beleggers bemoeit de Chinese overheid zich enorm met de vrije markt. Techbedrijven worden hard aangepakt, educatiebedrijven worden gedwongen om geen winst meer te maken en een tweede notering in de Verenigde Staten mag binnenkort wellicht ook niet meer voor Chinese bedrijven.

De soep wordt mogelijk niet zo heet gegeten, als ze wordt opgediend, maar toch betekenen dit soort berichten veel risico’s voor beleggers. Moet je nog wel in China beleggen? 

Lees ook: Beleggen of toch sparen?

“De regering snapt dat de vrije markt helemaal afschaffen een slecht idee is. Maar we zien wel verregaande regulering en ingrepen die in aantal toenemen”, aldus marktanalist Robbert Manders van IG Nederland. “De bedoeling is om de economie in de hand te houden en een nog sterkere hand te krijgen in de allocatie van kapitaal.” 

Forse verkoopgolf

De laatste maanden verschenen er steeds vaker berichten dat China de teugels strakker wil aantrekken. Dit leidde tot een forse verkoopgolf op onder meer de beurs in Hongkong, die alleen al in de afgelopen drie maanden ongeveer 18% in waarde zakte, terwijl de meeste beurzen dichtbij recordniveaus koersen, aldus Manders.

Het gevolg van de harde aanpak van de Chinese overheid is in beleggingsportefeuilles wereldwijd te voelen.

Evergrande

Daarbovenop komen nog eens de problemen rond vastgoedbedrijf Evergrande, dat de hoge schuldenlast niet langer kan dragen en afstevent op een faillissement. Analisten spreken al over een ‘Lehman-moment’ voor China. 

“Beleggen op de Chinese beurs is nu wat spannender dan normaal. Er zijn sectoren die in het verdomhoekje zitten, zoals vastgoed en tech, waarvan al heel wat pijn in de prijs zit, maar die toch moeilijk fantastische beleggingen genoemd kunnen worden”, aldus Manders van IG.

Lees ook: Zo bescherm je je pensioen tegen inflatie

“Er zijn ook sectoren waar de klappen nog meevielen, maar daar is het probleem weer dat wat nog niet is geweest nog kan komen.”

Koopkans?

De flink gedaalde koersen kunnen uiteraard ook kansen bieden om op een laag niveau aandelen te kopen van winstgevende Chinese bedrijven. Bovendien lijkt het een gemiste kans voor beleggers om zo’n grote markt als China links te laten liggen, niet? 

Analisten van ABN Amro zien echter de verkoopgolf vooralsnog niet als een koopkans. Zij zien zelfs dat de waardering van de Chinese aandelenmarkt nog boven het langetermijngemiddelde ligt, waardoor de beurs extra gevoelig is voor het risico op een verdere regulering.

“Verdere aanscherping van de regelgeving lijkt waarschijnlijk in de komende maanden, aangezien Chinese beleidsmakers graag voldoende vooruitgang willen boeken in de aanloop naar het Partijcongres in oktober 2022”, aldus de bank. 

Ook ziet het ernaar uit dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, binnenkort het monetaire beleid gaat verkrappen. Dit pakt volgens ABN Amro mogelijk ongunstig uit voor opkomende markten.  

Wachten

Analisten lijken het er dus over eens dat beleggen in China niet de voorkeur geniet. In de IEXPodcast eerder deze maand wordt het idee geopperd om te wachten tot Chinese aandelen worden opgenomen in de MSCI World-index. De samensteller van deze index, Morgan Stanley Capital International, weigert China als ontwikkeld land te zien vanwege de verregaande bemoeienis door de Chinese overheid. Hierdoor vallen Chinese aandelen buiten de index.

Als deze visie op enig moment verandert, dan kan dat Chinese aandelen goed doen. Dit maakt het voor institutionele beleggers mogelijk om via de World-index ook in Chinese fondsen te investeren.

Het nadeel daarvan is dat Chinese aandelen tegen die tijd vermoedelijk al een flink herstel achter de rug hebben, maar daartegenover staat dat de risico’s dan wat zijn afgenomen.

Lees ook: China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor jou?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Dit kopen de beste beleggingsfondsen van 2024 nu

Wat kopen de winnaars van afgelopen jaar in 2025? Lees verder ›