IEXGeld

Dossiers

Profiel

Check je voorlopige aanslag

Miljoenen belastingbetalers vinden binnenkort hun voorlopige aanslag op de deurmat. Het is altijd verstandig om de gegevens goed te checken en waar nodig aan te passen. Maar vanwege de coronacrisis let het extra nauw, zo waarschuwt de Belastingdienst.

De voorlopige aanslag voor 2021 is gebaseerd op informatie die bij de Belastingdienst bekend is. Maar deze kan achterhaald zijn omdat je persoonlijke situatie is gewijzigd; bijvoorbeeld als je meer of juist minder bent gaan verdienen, een eigen bedrijf bent begonnen, met pensioen gaat, gaat scheiden of samenwonen of je hypotheek hebt overgesloten.

In die gevallen is het zaak dat zo snel mogelijk door te geven. Zo voorkom je dat je later misschien een hoog bedrag moet terugbetalen of bijbetalen, als de definitieve aanslag fors afwijkt van de voorlopige aanslag.

We zetten enkele voorbeelden voor je op een rij.

1. Je ontvangt elke maand geld van de fiscus

Ontvang je elke maand een tegemoetkoming van de Belastingdienst, zoals zorgtoeslag of hypotheekrenteaftrek, dan ontvang je in de tweede helft van deze maand een voorlopige aanslag. Wil je voorkomen dat je straks een groot bedrag moet terugbetalen, loop dan alle gegevens goed door.

Huizenbezitters die die dit jaar uitstel van betaling hebben gekregen over hun hypotheeklasten moeten extra op hun hoede zijn, zo waarschuwt Wijzer in Geldzaken. Wil je niet het risico lopen dat je je recht op hypotheekrente verspeelt, zorg er dan voor dat je voor het eind van 2021 afspraken hebt gemaakt met je hypotheekverstrekker over terugbetaling. Deze moeten zwart op wit staan en opnieuw verrekend worden in het aflossingsschema van je hypotheek.

Ook als je je hypotheek hebt overgesloten vanwege de lage rente, wacht een koude douche als je dat niet op tijd hebt doorgegeven. Omdat je minder hypotheekrente betaalt, mag je ook minder rente aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Laat je de Belastingdienst in het ongewisse, dan moet je later, bij de definitieve aanslag, de teveel ontvangen rente terugbetalen.

Wees ook alert met extra kosten die je bij het oversluiten hebt gemaakt en die je eenmalig mag aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan een boeterente, taxatie- en notariskosten. Het jaar erna mag je deze kosten niet meer aftrekken, maar als dat niet is aangepast in de voorlopige aanslag, leidt dat tot een naheffing als de definitieve aangifte wordt verwerkt.

2. Je moet geld betalen aan de fiscus

De tweede groep belastingbetalers die een voorlopige aanslag ontvangt zijn ondernemers en mensen met een vermogen waarover ze belasting moeten betalen. Zij kunnen de voorlopige aanslag, waarop staat hoeveel ze moeten betalen, in januari verwachten.

Wil je niet het risico lopen dat je straks een hoog bedrag moet bijbetalen, check dan of de bedragen ongeveer kloppen en pas deze eventueel aan.

Verder is het slim om alvast na te denken of je het bedrag in een keer of in termijnen wil betalen. Tot 2020 kreeg je een aantrekkelijke korting als je het hele bedrag in een keer betaalde. Dit jaar is het eigenlijk niet meer de moeite waard, omdat het kortingspercentage is verlaagd van 4% naar 0,01%. Uit het oogpunt van je liquiditeitspositie kan het verstandig zijn om in termijnen te betalen.

3. Getroffen door de coronacrisis

De coronacrisis kan ook aanleiding zijn om gegevens aan te passen. Is bijvoorbeeld je inkomen fors gedaald, geef dat dan zo snel mogelijk door. Is je inkomen vrijwel gelijk gebleven, houd dan wel komend jaar een vinger aan de pols. Mocht je alsnog veel minder (of juist meer) gaan verdienen, dan is het zaak de voorlopige aanslag alsnog aan te passen. Dit kan het hele jaar door.

Ook als je als ondernemer vanwege de coronacrisis uitstel van betaling hebt aangevraagd, adviseert Wijzer in Geldzaken om de voorlopige aanslag kritisch na te lopen en eventueel aan te passen. Je kunt zo fouten voorkomen bij het berekenen van je schulden als je die straks moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Lees ook: 10 geldzaken die je nog vóór 2021 moet regelen

 

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›