IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar moet ik op letten bij een voucher?

Door de coronacrisis zijn veel vliegreizen, vakantie, evenementen en sportwedstrijden geannuleerd. In veel gevallen krijg je een voucher aangeboden, die je op een later moment kunt inwisselen. Is het slim om deze te accepteren?

Of het nu gaat om een bezoek aan een escaperoom of een concert, een voetbalwedstrijd of die vliegreis naar Spanje waar je je zo op hebt verheugd; de coronapandemie heeft de reis- en evenementenbranche midscheeps geraakt. De meeste bedrijven bieden gedupeerde klanten een voucher aan: een soort tegoedbon die je op een later moment, als de pandemie is uitgeraasd, kunt inwisselen. 

Volgens de juridisch dienstverleners Aviclaim en DAS zijn er in Nederland inmiddels honderdduizenden vouchers in omloop, met een totale waarde van naar schatting tussen de vijf en zeven miljard euro. Het overgrote deel hiervan is afkomstig van de reisbranche. Maar ook evenementenbureaus werken met deze tegoedbonnen.

Voor veel consumenten zal de verleiding groot zijn om niet op het aanbod in te gaan en direct het geld terug te eisen. Maar als we dat massaal doen, zullen veel bedrijven waarschijnlijk gaan wankelen en mogelijk omvallen. Door die voucher toch maar te accepteren is de kans groter dat de organisatie blijft bestaan en jij later alsnog naar je favoriete festival, concert of sportevenement kunt gaan of die reis kunt maken die jij in gedachten had.

Maar er kunnen risico's zitten aan deze keuze. Hoe kun je het best handelen?

Moet je een voucher accepteren?

Als een evenement of reis wordt geannuleerd, heb je wettelijk recht op terugbetaling. Een voucher accepteren is dan ook een gunst die jij als consument verleent; geen plicht. Een bedrijf kan alleen een voucher geven als jij daarmee instemt.

Ook als je al een voucher hebt geaccepteerd, blijft het recht op terugbetaling bestaan. Je zit er dus niet aan vast.

Waaraan moet een voucher voldoen?

Vanwege de vele vragen van consumenten over vouchers hebben Aviclaim en DAS onlangs een platform opgericht: Checkkie.nl. Hier geven zij informatie en advies over dit onderwerp. Volgens beide bedrijven moet een voucher een volwaardige vervanging zijn voor de consument. Je hebt recht op een dienst die minimaal gelijk(waardig) is aan de dienst die is geannuleerd.

Ook moeten ook de reserverings- en administratiekosten worden meegenomen in de tegoedbon. Bij inwisseling mag het bedrijf deze kosten dus niet opnieuw in rekening brengen, ook niet als de algemene voorwaarden een ander verhaal vertellen.

Verder moet de voucher een redelijke geldigheidsduur hebben. Vaak is dat minimaal een jaar. Op het platform Checkie.nl kun je je voucher in beheer geven om die termijn te bewaken en krijg je automatisch updates over de verloopdata. Je hebt er dan geen omkijken naar.

Besteed je niet het volledige bedrag van de voucher of lukt het niet om hem in te wisselen, dan moet het restbedrag achteraf binnen een redelijke termijn aan jou worden uitgekeerd. De ondernemer moet dit uit zichzelf doen, zonder dat jij daar achteraan hoeft te gaan.

Heb je al een aanbetaling gedaan, dan kan een bedrijf jou niet verplichten om het restant te betalen als de overeenkomst niet kan worden nagekomen, aldus Checkie.nl. Je krijgt dan een voucher ter waarde van het bedrag dat je hebt aanbetaald.

Wat zijn de risico's als ik een voucher accepteer?

Een voucher is niet altijd zonder risico. Er is een kans dat je naar je geld kunt fluiten als het bedrijf failliet gaat. Je kunt je wel wenden tot de curator om je geld terug te vragen, maar komt dan waarschijnlijk op een lange lijst van schuldeisers te staan. Het is de vraag of er dan voor jou nog wat overblijft.

Maar er zijn ook vouchers die worden gedekt door een garantiefonds. Mocht het bedrijf dan over de kop gaan, dan kun je je geld alsnog terugkrijgen.

Heb je bijvoorbeeld een (pakket)reis geboekt via een reisbureau dat is aangesloten bij de SGR, dan keert dit fonds de waarde van jouw voucher uit bij een faillissement. Hieraan kun je je dus geen buil vallen. Maar heb je een los vliegticket geboekt, dan loop je wel degelijk risico als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Let dus goed op.

Wat kan ik het beste doen?

Voldoen de vouchers aan de bovenstaande criteria, dan kun je overwegen om deze te acceptereren; zeker als je sowieso van plan bent om alsnog die reis te maken of dat concert bij te wnen dat is geannuleerd.

Sommige bedrijven delen vouchers uit met een hogere waarde dan het bedrag dat je oorspronkelijk hebt betaald. Zo gooit KLM er 15% bovenop. Dat kan een reden zijn om een voucher te verkiezen boven geld terug.

Maar heb je geen goed gevoel bij de voucher, bijvoorbeeld omdat deze geen dekking biedt bij een faillissement of omdat de tegoedbon minder waard is dan jij oorspronkelijk hebt betaald, dan kun je je geld terugvragen. Ook als je vanwege de coronacrisis krap bij kas zit, is dat een legitieme reden om niet op het aanbod van een tegoedbon in te gaan. Dit geldt eveneens voor evenementen die zijn verplaatst naar een datum die jou niet goed uitkomt of als je geen zin hebt om de waarde van je oorspronkelijke ticket te gebruiken voor een ander evenement van deze organisator.

Het is dus altijd een persoonlijke afweging welke keuze je maakt.

Lees ook: Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›