IEXGeld

Dossiers

Profiel

Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

Voor beleggers zijn het zenuwslopende tijden. Moet ik kopen of verkopen, is een vraag die velen zichzelf stellen. En wanneer dan?

In een eerder artikel schreven we al dat het niet uitmaakt waneer je het best kunt instappen, maar alleen dát je instapt. Berenmarkten hebben één ding gemeen: ze zijn elke crisis weer teboven gekomen.

Lees ook: Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Voldoende cash

Ook de website US News is stellig: aandelen (bij)kopen is wel degelijk verstandig; zeker in tijden van marktvolatiliteit. Maar een voorwaarde is wel dat je voldoende cash achter de hand houdt, zegt Betsy Billard van vermogensbeheerder Ameriprise Financial.

De reden hiervoor is dat er naast de aandelenmarkt een heleboel andere onzekerheden zijn om rekening mee te houden: of je baan veilig is, of je genoeg reserves heeft om de hypotheek te betalen en dergelijke.

De volgende vragen zijn: Wanneer en hoeveel aandelen moet ik kopen? Hoe herken ik een goede belegging? En hoe weet ik eigenlijk dat de bodem is bereikt?

1. Wanneer en hoeveel moet ik kopen?

Op US News adviseert Chris Kampitsis, financieel planner bij de Barnum Financial Group, om eerst te bepalen hoe lang je tijdshorizon is. Er is immers een verschil tussen iemand die het geld al over drie jaar nodig heeft, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen, en iemand voor wie pas over tien jaar hoeft te cashen.

Hoe langer je tijdshorizon is, hoe meer aandelen je kunt kopen. De kans is namelijk groter dat er binnen tien jaar nieuwe pieken op de aandelenmarkt worden bereikt dan binnen drie jaar. Bovendien heb je met een langere horizon ook meer tijd om een herstel af te wachten, mocht de markt inklappen.

Een gebalanceerde beleggingsportefeuille bevat niet alleen aandelen, omdat het risico daarvan vrij hoog is, maar ook obligaties.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Traditioneel waren dat altijd staatsobligaties, maar die renderen tegenwoordig niet zo. Als je overweegt om bedrijfsobligaties te kopen, realiseer je dan wel dat deze minder veilig zijn dan staatspapier en wees kritisch in de selectie van obligaties.

Je kunt de selectie van aandelen en obligaties ook overlaten aan een fondsbeheerder. Een beleggingsfonds brengt wel wat hogere kosten met zich mee, maar je hebt er dan geen omkijken naar.

2. Hoe herken ik een goede belegging?

Het beste moment om te kopen is volgens Todd Lowenstein van Union Bank als de angst bij  beleggers heel hoog is. Maar dat is niet zonder risico. In bearmarkten daalt bijna alles.

De kunst is om niet je vingers te branden aan aandelen die het niet gaan overleven. En onthoud: koerswinst is leuk, maar dividend is beter.

Beleggers moeten goed kijken naar de kracht van een bedrijf. Wat zijn de groeiverwachtingen voor de lange termijn? Hoe sterk is de balans? Hebben ze genoeg kasmiddelen om een zware periode te overleven? Hoe zeker is het dat ze altijd dividend kunnen uitkeren? Al dat soort vragen zijn veel belangrijker in economisch zware tijden dan in tijden van voorspoed.

3. Hoe weet ik dat de bodem is bereikt?

Iedereen wil natuurlijk weten waar de bodem ligt. Maar het is bijna onmogelijk om dat moment te zien als het zich voordoet: meestal zie je dat pas achteraf. Beleggers zijn dan ook bijna altijd te laat of te vroeg.

Twee beleggingsexperts geven daarom op US News het advies om het kopen van aandelen consequent te spreiden over een langere periode. Je koopt dan periodiek - bijvoorbeeld elke maand - aandelen en/of obligaties. Het voordeel hiervan is dat je geen risico loopt dat je de markt verkeerd gaat timen.

Check ook: Beginnen met beleggen: Hoe dan?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Dit kopen de beste beleggingsfondsen van 2024 nu

Wat kopen de winnaars van afgelopen jaar in 2025? Lees verder ›