IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deel van je loon laten uitbetalen in aandelen? Dit moet je weten

Werkgevers willen er alles aan doen om talentvolle en gemotiveerde werknemers aan te trekken en te behouden. Soms kun je ervoor kiezen om een deel van je loon in natura uit te laten keren, bijvoorbeeld in de vorm van aandelen. Maar dat is (nu) nog niet altijd aantrekkelijk. Wat moet je erover weten? 

Allereerst moet je weten dat het bedrijf waarvoor je werkt niet per definitie beursgenoteerd hoeft te zijn om een deel van je salaris in aandelen uit te kunnen betalen. Elk bedrijf met aandelen, of het nu een BV of een NV is, kan aandelenopties verstrekken.

Ook jonge bedrijven, zoals start-ups, maken weleens gebruik van aandelenopties. Het kabinet wil het juist aantrekkelijker maken voor jonge bedrijven om werknemers uit te betalen met aandelenopties, om de verdere groei van dergelijke ondernemingen te faciliteren.

Meestal kunnen alleen vaste werknemers aanspraak maken op aandelenopties, terwijl bij zzp'ers en uitzendkrachten de binding met de onderneming als te zwak wordt beoordeeld. 

Zo werkt dat 

Hoe werkt dat nou, een deel van je salaris uitbetaald krijgen in aandelen? Allereerst ga je uiteraard het gesprek aan met je werkgever. Daarin kunnen jullie tot overeenstemming komen om een deel van je jaarlijkse vaste salaris uit te laten keren in aandelen.

De Rijksoverheid heeft een voorbeeld: Stel je krijgt over een jaar 50.000 euro aan salaris, maar spreekt af om daarvan 35.000 euro te ontvangen met een aandelenoptierecht. Je spreekt dan een prijs af waartegen de opties op enig moment kunnen worden omgezet in aandelen, bijvoorbeeld 10.000 euro. Als een onderneming dan meer waard wordt, dan stijgt ook de waarde van je aandelen. 

Lees ook: Inkoop van eigen aandelen: wat levert het op?

Er zijn niet echt concrete regels voor het onderhandelen over aandelenopties. Afspraken tussen werkgever en werknemer vinden onderling plaats en moet flexibiliteit voor beide partijen bieden. De werkgever mag daarnaast werkgerelateerde voorwaarden aan de uitoefening van opties stellen, bijvoorbeeld dat er eerst bepaalde doelen moeten worden behaald. 

Hoe zit dat met belastingen? 

Stel, als we het voorbeeld van de Rijksoverheid er weer even bij pakken, dat de waarde van je aandelenopties na enkele jaren is gestegen tot 200.000 euro en je wilt de opties omzetten in aandelen. Dan moet daar belasting over worden betaald.

De belasting wordt geheven over het verschil tussen de waarde van de aandelen op dat moment, namelijk 200.000 euro, en de uitoefenprijs, te weten 10.000 euro, wat neerkomt op 190.000 euro. Bij een belastingtarief van 49,50% is dan een belasting verschuldigd van 94.050 euro. 

Werk je niet voor een beursgenoteerde onderneming, dan kun je aandelen niet verhandelen. Dit betekent dat jij of het bedrijf evengoed 94.050 euro aan belastingen moet ophoesten. De Nederlandse overheid bekijkt momenteel wel de mogelijkheden om de belastingheffing pas plaats te laten vinden op het moment dat er voldoende geld in kas is of als de aandelen verhandelbaar zijn.

Zijn je aandelenopties minder waard geworden, dan mag de werkgever bij een negatief saldo niets op het loon in mindering brengen.

Direct belasting betalen

De nadelen van opties zitten in de huidige situatie dus vooral in de fiscale aspecten: bij het te gelde maken van je opties, moet er direct veel belasting betaald worden (mits de aandelen in waarde zijn gestegen uiteraard).

Zoals het er nu naar uit ziet zou een aanpaste regeling op 1 januari 2021 in werking moeten treden. Tot die tijd moet je als werknemer goed opletten als je een ontvangen optie aangeeft bij de jaarlijkse aangifte van je inkomstenbelasting.   

Lees ook: Belastingaangifte doen? Let op deze 10 veelgemaakte fouten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

'Importheffingen VS veranderen vooruitzichten voor aandelen niet'

Beleggers schrokken van de importheffingen van de VS, maar de schade val... Lees verder ›