IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 manieren om een klein bedrag te investeren

Kleine bedragen steken in individuele aandelen is onverstandig. Maar er zijn alternatieven om met weinig geld toch een leuk rendement te behalen.

Hoewel beleggen steeds goedkoper wordt, is het nog steeds ongunstig om kleine bedragen te stoppen in individuele aandelen. Wil je een gespreide portefeuille, dan moet je aandelen kopen van verschillende bedrijven en als je met kleine bedragen investeert kunnen de transactiekosten relatief hoog zijn. Met bijvoorbeeld 100 euro op zak is het dus niet aan te raden om zelf losse aandelen te kopen.

Wat kun je wel doen met een klein bedrag om toch een leuk rendement te behalen? Vijf opties.

1. ETF’s

Indextrackers zijn een goede manier om met een klein bedrag direct een gespreide portefeuille te krijgen. ETF’s zijn er in allerlei soorten en maten: ga je voor die specifieke 5G-ETF of kies je liever een wereldindex, waarin de grootste bedrijven wereldwijd zijn opgenomen? De keuze is reuze.

Lees ook: Zijn de goedkoopste ETF's ook de beste?

Afhankelijk van de desbetreffende tracker, kun je al vanaf enkele tientjes investeren. 

2. Deposito

Hoewel deze tip officieel onder sparen valt, kan de keuze om geld te storten op een depositorekening toch een investering zijn voor de toekomst. Waar de rentes op je spaarrekening variabel zijn en vooralsnog alleen maar blijven dalen, zet je bij een depositierekening je geld vast tegen een vaste rente.

Termijn- en spaardeposito’s kunnen in de komende drie tot vijf jaar een redelijke, maar bovenal gegarandeerde rente bieden.

3. Isoleren

Een manier om er financieel op vooruit te gaan, is door geld gewoonweg niet uit te geven. Of in andere woorden: bekijk de mogelijkheden om de kosten terug te brengen.

Check ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Een goede investering is daarbij het isoleren van je huis. De meeste isolatievormen hebben een snelle terugverdientijd en vergen vaak slechts kleine investeringen. Hier haal je gegarandeerd rendement uit op de midden- en lange termijn.

4. Crowdfunding

Ook crowdfunding maakt het mogelijk om met kleine bedragen te investeren. De kosten aan de investeerderskant zijn meestal beperkt en de crowdfundingmarkt in Nederland groeit als kool, waardoor je de keuze hebt uit vele projecten. Steun je duurzame projecten of investeer je in hippe startups?

Voor ieder risicoprofiel is er wel een project beschikbaar. Omdat je doorgaans met kleine bedragen kunt investeren en de kosten laag zijn, kun je gemakkelijk een gespreide portefeuille opbouwen. 

5. Peer-to-peer

Peer-to-peer lenen is crowdfunding, maar toch ook weer niet. Het verschil is dat er bij peer-to-peer lenen direct geld wordt verstrekt tussen een groep uitleners en een lener en dat deze lening op een particuliere basis verstrekt kan worden, terwijl bij crowdfunding vaak een aandeel in een onderneming of project wordt gegeven, in ruil voor de investering.

Bij peer-to-peer lenen is er sprake van vaste rente en looptijd. Dit kan deze ook voor particuliere zaken gebruikt worden. P2p-leners zijn dan ook vaker particulieren op zoek naar vermogen om bijvoorbeeld een badkamer te renoveren, dan bedrijven die groeikapitaal vragen.

Lees ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank

Gerelateerde Tools

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›