Emoties hebben vaak grote invloed op onze financiële beslissingen. Door je hierin te verdiepen, wordt het makkelijker om rationele keuzes te maken. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbeheerder Vanguard, geeft vijf tips hoe je klassieke beleggingsvalkuilen kunt ontlopen.
Volgens hem helpt kennis over wat je beweegt om beter te beleggen. Alles draait om bewustwording en structuur.
1. Wees je bewust van je vooroordelen
“Wees je ervan bewust dat je vooroordelen hebt. Dat klinkt eenvoudig, maar is meestal moeilijk", zo schrijft Van Zwol in een driedelige zomerserie over gedrag en beleggen. "Wie bijvoorbeeld overmoedig is, heeft dat vaak niet door. Als je echt wil weten wat je sterke en zwakke punten zijn, vraag dat dan aan een vriend of collega. Dat kan verhelderend zijn!”
2. Houd die stip op de horizon in de gaten
Een tweede fout die veel belegger maken, is dat ze vergeten waar ze het eigenlijk voor doen. "Denk aan je doelen. Herinner jezelf eraan waarom je investeert", meent Van Zwol. "De volgende keer dat je overweegt enkele beleggingen te verkopen of met je maandelijkse spaarplan te stoppen omdat je je geld aan iets anders wilt uitgeven, onthoud dan waarom je bent begonnen met beleggen."
Het draait volgens hem om geduld, in plaats van winst op korte termijn. Ben je bijvoorbeeld aan het beleggen voor een comfortabel pensioen, stem dan je besluiten af op je doelen voor de langere termijn, zodat je op het goede spoor blijft.
3. Schrijf alles op
De derde tip van Van Zwol is om al je beslissingen te documenteren. "Het managen van emoties gaat over het overwinnen van emotionele impulsen op situaties", zo licht hij toe. Een goede truc om dit te doen is door elk besluit te documenteren. "Wanneer je hebt besloten hoe je wilt beleggen en redenen hebt voor het selecteren van bepaalde fondsen, noteer deze dan. En schrijf ook je doelen op.”
Als je later wijzigingen wil aanbrengen in je portefeuille kun je je aantekeningen nog eens bekijken en je oorspronkelijke gedachte in herinnering brengen. "Dat zal helpen om van fouten te leren en hopelijk voorkomen dat je onnodig actie onderneemt", aldus Van Zwol. "Net zoals goede adviseurs een beleggingsfilosofie hebben, zou jij die ook moeten hebben.”
4. Zorg voor heldere procedures
Ook een goede procedure kan helpen om een deel van de emoties die met beleggen gepaard kunnen gaan, te tackelen, zo meent Van Zwol. "Bepaal hoe vaak je je portfolio gaat beoordelen." Dat hoeft volgens hem niet dagelijks te zijn. Maandelijks of jaarlijks is voor de meeste beleggers voldoende.
Bepaal ook hoe vaak je je portefeuille gaat herbalanceren. "Wil je dat jaarlijks doen of op basis van andere factoren?"
Het maakt meestal niet zoveel uit welke methode je kiest, maar als je er een hebt, houd er dan wel aan vast. "Op die manier hoef je geen beslissingen te nemen over wanneer je een bedrijf moet kopen en verkopen.”
5. Vraag advies
Veel beleggers hebben niet de tijd, de wil of de kennis om hun eigen beleggingen te beheren. Daar is volgens Van Zwol niets mis mee. Maar hij adviseert wel om dan een goed gekwalificeerde adviseur in de arm te nemen, die als je coach kan optreden en beslissingen kan nemen.
Tot slot wijst Van Zwol erop dat beleggen echt niet zo ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. Het kopen van een aantal goedkope, goed gediversifieerde fondsen is voor de meesten van ons de juiste oplossing, zo meent hij. "Dan hoef je alleen maar achterover te leunen en de investeringen hun werk te laten doen."
De volgende keer dat je wilt handelen, kun je je kritisch af vragen of je het echt beter weet dan de markt. "Als het antwoord nee is - wat voor de meesten van ons geldt - is de beste manier van handelen waarschijnlijk niks doen”, zo besluit Van Zwol.
Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?