IEXGeld

Dossiers

Profiel

Martine Hafkamp: "Spreiden blijft het devies"

Beleggingsexpert Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer schrijft wekelijks een column voor belegger.nl. In haar laatste column gaat ze dieper in op de verwachtingen voor de tweede helft van 2018 en geeft ze ook een paar nuttige tips voor beginnende beleggers. 

"De eerste helft van het beleggingsjaar 2018 zit erop en er hebben zich heel wat zaken voorgedaan waar vooraf geen rekening mee werd gehouden. Beleggers waren wellicht een beetje verwend geraakt en in slaap gesust na het bijzonder rustige jaar 2017", vertelt Hafkamp. 

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Dat is inmiddels wel anders, zelfs als je het financiële nieuws niet op de voet volgt. "De waarschuwingen voor de volgende recessie vliegen je om de oren." Wat maakt de tweede jaarhelft zo onzeker en hoe kunnen beleggers hier mee omgaan? 

Invloed centrale banken

Een belangrijke factor zijn de centrale banken. Met hun beleid proberen ze de financiële markten stabiel te houden. Hafkamp: "Half juni hebben de centrale banken de kaarten op tafel gelegd. Tot midden volgend jaar voert de ECB een ruim monetair beleid door geleidelijk het opkoopprogramma wat betreft nieuwe obligaties naar nul af te bouwen en de rente laag te houden."

In Amerika zijn ze zoals gewoonlijk al een stapje verder. "De Fed aan de andere kant is al een fase verder en verkrapt door stapsgewijs de rente te verhogen. Maar of de Fed de voet echt op de rem zal zetten? Ze hebben al gecommuniceerd dat de gewenste doelstelling van een inflatie van 2% geen keiharde grens is."

Maar waarom wijzigen de centrale banken het beleid? "Het verkrappende monetaire beleid is het gevolg van een sterke economische groei. De Fed heeft de terminologie opgeschaald van bescheiden (moderate) naar stevige (solid) economische groei."

Chinees-Amerikaans armworstelen

Natuurlijk heeft Hafkamp ook nog wat te zeggen over het ongeleide projectiel dat al enige tijd de media - en markten -  bezighoudt. "Een onvoorspelbare factor heet Trump. Dat gezegd hebbende kunnen we daar gelijk aan toevoegen dat de reacties van zijn tegenstanders ook onvoorspelbaar zijn. De onzekerheid kan twee kanten op gaan. Ik vraag me alleen af of je je daar als belegger door moet laten leiden."

"In het kader van het aan beide zijden verder opvoeren van de importheffingen is het de vraag hoeveel rondes Chinees-Amerikaans armworstelen nodig zijn voor een van beiden de handdoek in de ring gooit. Of wanneer bijvoorbeeld het Europees-Amerikaanse gesteggel serieuze impact krijgt."

Wat heeft een soapserie gemeen met beleggen? 

Hafkamp gaat verder over Europa. Hoewel ze daar minder positief over is, maant ze beleggers vooral tot kalmte. Kijken we naar Europa, dan zien we dat in de groeimotor van de afgelopen jaren, te weten Duitsland, de macro-economische cijfers al een paar maanden tegenvallen. Voor de Bundesbank vormt het een reden om de groeiverwachtingen voor dit jaar neerwaarts bij te stellen."

"Maar", vervolgt Hafkamp: "We moeten echter niet vergeten dat de orderboeken van de bedrijven goed zijn gevuld, dus er lijkt (nog) geen man overboord."

Hafkamp vertelt ook dat er meer gaande is in Europa, maar maakt zich niet veel zorgen. "We hebben ook nog Italië en de Brexit. Ach, zo is er altijd wat. De zorgen van beleggers zouden heel goed passen in een goede soapserie; we hebben al duizenden afleveringen gezien, er komt maar geen eind aan en toch blijven we kijken."

Advies: Spreid in alle opzichten

Dus, wat moeten beleggers met deze vooruitzichten? "De ideale portefeuille blijft ook het komende halfjaar bestaan uit verschillende soorten beleggingen. Niet alleen zijn omgevingsfactoren altijd onzeker, maar ook timing van aan- en verkopen is uitermate moeilijk, zeg maar gewoon onmogelijk. Daarom moet je spreiden over niet alleen regio’s en sectoren, maar ook over waarde- en groeiaandelen."

Wat een belegger eigenlijk moet doen met alle berichten in de media is heel simpel, eigenlijk gewoon niks, volgens Hafkamp. "Inspelen op bijvoorbeeld het mogelijke beleid van Trump en de eventueel escalerende handelsoorlog lijkt mij extreem lastig. Bovendien heeft dat meer met korte termijn speculeren van doen dan met beleggen." 

En beleggen is juist het lucratiefst wanneer het op de lange termijn gebeurt. Daarom heeft Hafkamp nog een laatste tip: "Wie die spanning niet aankan, haalt beter zijn geld van tafel of besteedt het beheer van zijn of haar portefeuille uit aan een professionele, onafhankelijke beheerder zonder eigen producten."

Lees ook: Drie dingen die je als belegger vooral moet laten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›