IEXGeld

Dossiers

Profiel

Begrijpen onze kinderen straks geen facturen meer?

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) maakt zich ernstig zorgen over de financiële kennis van de Nederlandse jeugd, schrijft de organisatie in een persbericht. Uit onderzoek van OESO blijkt dat een vijfde (19%) niet financieel vaardig is.

Dat is zorgelijk, want daardoor zijn ze vatbaarder voor bijvoorbeeld oplichting. Maar ook het controleren van een salarisstrook of rekeningen betalen zijn een probleem. En dat terwijl financiële kennis en discipline écht een kwestie van leren is.

Check ook: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Ontoereikende kennis van de jeugd nu, zorgt voor een generatie die minder goed financiële beslissingen kan nemen. En dat terwijl die kennis wereldwijd gezien wordt als belangrijk element van economische en financiële stabiliteit en groei.

Het onderzoek

Het onderzoek van OESO is gehouden in 15 verschillende landen, waarbij in ieder land 15-jarigen werden getoetst. Hoewel Nederland in de top vijf van best presterende landen zat, doen Nederlandse leerlingen het toch slechter op het gebied van financiële geletterdheid dan leerlingen uit andere landen die net zo goed zijn in rekenen en lezen.

Hoe komt dat? Een verschil met bijvoorbeeld België (tweede plaats), is dat in Nederland financiële lessen niet structureel zijn opgenomen in het onderwijs. En dat is volgens Nibud wel nodig. Scholen zouden een belangrijke rol kunnen vervullen in kinderen om te leren gaan met geld.

Dat het huidige model niet toereikend is, blijkt wel uit de resultaten. Bijna 20% van de Nederlandse leerlingen haalt het basisniveau niet en nog eens bijna 20% haalt het net. Dat ook 40% van de leerlingen goed heeft gescoord, is waarschijnlijk de reden dat Nederland nog in de top vijf staat. Maar er is duidelijk veel ruimte voor verbetering.

Check ook: Lessen over geld: de financiële opvoeding op de vrijmarkt

Financiële educatie

Onderzoek toont aan dat slechts een paar lessen al de financiële kennis en gedrag op een positieve manier kunnen beïnvloeden. En dat is belangrijk, om schulden te voorkomen maar ook om bijvoorbeeld phishing mails te herkennen.

Meer hierover heeft het Nibud en beschreven in het rapport Effectieve manieren om verantwoord financieel gedrag te bevorderen (januari 2017).

Check ook: Sparen, niet lenen, zelf verdienen: tips om je kinderen te leren omgaan met geld

Lees ook:

'De grootste klap voor de beurzen is achter de rug'

JPMorgan ziet dat obligatiebeleggers minder nerveus zijn. Een goed teken. Lees verder ›