De Nederlandse beurgraadmeter, de AEX-index, zit al jaren in een stierenmarkt. Wat wordt daarmee bedoeld?
Om de situatie op de aandelenmarkten te benoemen gebruiken beleggers veelal twee termen: een stierenmarkt (bull market) voor een stijgende trend en een berenmarkt (bear market) voor een dalende trend.
Waar deze termen vandaan komen? Vermoedelijk heeft het te maken met de manier waarop deze dieren hun prooi aanvallen. De beer slaat met zijn klauw naar de grond (van boven naar beneden dus) en een stier neemt zijn tegenstander op de hoorns (van onder naar boven).

Ter verduidelijking staat hierboven de grafiek van de AEX-index vanaf 2000. Duidelijk is het dieptepunt van 12 maart 2003 op 218,44 te zien. De daling naar dit dieptepunt wordt toegeschreven aan de internethausse die startte in 1997.
Zie ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?
Bubbels
De aandelen van internetbedrijven stegen tot 2000 erg hard omdat beleggers een grote groei van deze bedrijven verwachtten. Toen bleek dat deze dotcombedrijven de verwachtingen niet waar konden maken, knapte de zeepbel met een daling van de beurzen tot gevolg.
Van het hoogtepunt op 4 september 2000 op 701,56 is de AEX toen in tweeënhalf jaar tijd meer dan gehalveerd, een berenmarkt dus.
Na dit dieptepunt veerde de AEX weer op en op 2 januari 2007 doorbrak de index de magische 500-puntengrens. Na een top op 560 punten zorgde de kredietcrisis in 2008 voor opnieuw fors lagere koersen en het einde van de stierenmarkt.
Lees ook: Doe dit bij paniek op de beurzen
Top nabij?
De koers noteerde op 21 november 2008 op 220,12. Het dieptepunt werd bereikt gedurende de maandag 9 maart op 194,99. Sinds die tijd is de AEX geleidelijk opgelopen naar de 534,31 van maandag 8 mei 2017; de stierenmarkt van nu.
Fisher Investments heeft een mooie infographic gemaakt van de verschillen tussen een stieren- en berenmarkt (klik op de afbeelding voor de volledige versie).
Het lastige blijft alleen om te bepalen waar de AEX zit op de curve. Is de top nabij en kunnen we ons weer opmaken voor een daling?

Klik op de afbeelding voor een grote, volledige versie van deze infographic.