Met ingang van 1 juli zal het ontslagrecht worden gewijzigd. En deze week heeft de Eerste Kamer ingestemd met weer iets anders wat werkgevers en werknemers aangaat, namelijk de Wet flexibel werken.
Deze wet houdt in dat werknemers straks bij hun werkgever een verzoek kunnen indienen om op andere tijden of op een andere locatie - zoals thuis - te werken.
Flexibel werken speelt natuurlijk al veel langer. Doorgaans wordt zoiets onderling geregeld tussen werkgever en werknemer. In sommige cao's is dit zelfs al vastgelegd, maar nu wordt het dus ook wettelijk geregeld. Maar hoe zit dat dan precies?
Lees ook: Zo ziet de ontslagvergoeding er vanaf juli uit
De regels voor de werkgever
Door deze wet krijgt de werknemer meer mogelijkheden om buiten de kantoormuren te werken en zelf zijn uren in te delen. Maar dit gebeurt alleen als de werkgever ermee instemt.
De werkgever mag er alleen van afzien als hij er goede redenen voor heeft. Hij of zij moet dit kunnen motiveren, de afwijzing van het verzoek overleggen met de werknemer en het documenteren in het personeelsdossier.
De regels voor de werknemer
De werknemer kan natuurlijk niet elke week aan het bureau van de werkgever staan, om elke keer opnieuw een verzoek in te dienen.
Er zijn regels opgenomen over de frequentie van een dergelijk verzoek. De werknemer moet minimaal een half jaar in dienst zijn voordat een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur, arbeidsplaats of werktijd kan worden ingediend.
Een nieuw verzoek indienen kan pas na twaalf maanden weer. En als de werkgever met een verzoek akkoord gaat, kan deze ook pas weer na een jaar worden aangepast.
Wanneer gaat de wet van kracht?
Tot slot nog drie punten van aandacht.
- De Eerste Kamer heeft met de wet ingestemd en daarmee is-ie definitief. Het is alleen nog niet bekend wanneer de wet daadwerkelijk in werking treedt.
- Daarnaast zal de wet alleen van toepassing zijn binnen bedrijven die meer dan tien werknemers in dienst hebben.
- En ook wil ik er nog op wijzen dat als de werknemer op een andere locatie gaat werken, dit gevolgen heeft voor de werkkostenregeling.
Lees ook: Zo hoog is de transitievergoeding voor vijftigplussers