IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie dingen die je gaat merken van de Russische boycot

Het kan je eigenlijk niet zijn ontgaan dat Rusland flink in het verweer is gegaan en aan het boycotten is geslagen. Vanuit het Kremlin zijn tegenmaatregelen bekendgemaakt: het zijn strafmaatregelen voor de westerse landen die meedoen met economische sancties tegen Rusland - dit alles in verband met de burgeroorlog in Oekraïne.

Deze maatregelen hebben beslist impact op de Europese Unie en ze brengen gevolgen voor de Nederlandse economie met zich mee. En die gevolgen kunnen nog wel eens verdraaid dichtbij gaan komen.

1. Gevolgen voor bedrijfsleven & (werk in) bepaalde sectoren

Even vlug wat feiten op een rij: exportproducten uit westerse landen worden geboycot. Eerst was er alleen sprake van een boycot op groente en fruit, maar later bleek dat het óók om zuivel en vlees gaat.

NUzakelijk heeft een complete lijst gemaakt met alle producten die niet meer welkom zijn in Rusland. Deze producten zullen minstens een jaar lang niet meer worden geïmporteerd uit de Europese Unie, de VS, Canada, Japan, Noorwegen en Australië.

Volgens De Volkskrant maakt Nederland een relatief groot deel uit van de totale Europese export naar Rusland. Nu.nl meldt dat de maatregelen het Nederlandse bedrijfsleven een half miljard aan handel gaan kosten. Groente en fruit alleen al zijn goed voor een jaarlijkse export van 600 miljoen, meldt de nieuwssite.

En die hele export valt nu dus weg. Dat heeft directe gevolgen voor de bedrijven, groot en klein, die de producten verbouwen, en daarmee voor de Nederlandse economie. Jaco Geurts, Tweede Kamerlid van het CDA, zegt dat het politieke spel zelfs 'de nekslag kan betekenen voor veel boeren en tuinders in Nederland'. Er wordt naar oplossingen gekeken.

Ook voor andere partijen die iets met de goederen en de export ervan te maken hebben verandert de zaak. Denk aan transporteurs (honderden vrachtauto's) en de bedrijven die het transport faciliteren. Ben je actief in een van die sectoren, dan is er kans dat jouw werk (deels) wegvalt of weg gaat vallen.

Eelco Hiltermann van RTL Z noemt een voorbeeld op Twitter:

(Met 'gelach' bedoelt hij overigens 'gelag')

2. Voedselprijzen omlaag

Rusland houdt behoorlijk wat voedingsmiddelen tegen en dat kan betekenen dat er hier in Nederland een overschot ontstaat. Het aanbod blijft gelijk, maar de totale vraag daalt. Dan kunnen de prijzen van die producten omlaag gaan.

En dat is precies waar de producenten van deze producten getroffen worden, maar voor de Nederlandse burger (en overigens ook voor de burgers in andere Europese landen) kan dit één voordeel hebben: goedkoper boodschappen doen.

Het zal met name gelden voor groente en fruit. Zo zijn de veilingprijzen van tomaten en paprika al gedaald.

Een prijsdaling is overigens het tegenovergestelde van wat er in Rusland kan gebeuren: de kans bestaat dat de Russen juist meer voor hun voedsel moeten gaan betalen. 

Zo'n prijsdaling houdt alleen stand als de betreffende producten niet ergens anders naartoe gebracht kunnen worden. Als er, op termijn, andere afzetmarkten gevonden worden, blijft de schade voor de producenten beperkt. Naar alternatieve markten wordt in ieder geval wel gezocht.

3. Duurdere vliegreizen naar Azië

Een sanctie die tot nu toe een iets minder concrete vorm heeft, is de mogelijke sluiting van het luchtruim boven Siberië voor Europese luchtvaartmaatschappijen.

Als dat doorgaat worden die maatschappijen met hogere kosten opgezadeld. Maatschappijen die naar landen als China en Japan vliegen kunnen dan immers niet anders dan een andere route kiezen. Daardoor zijn ze langer onderweg en dat heeft geen prettige gevolgen voor de brandstofrekening.

Als dit doorgaat zul je 't terugzien in je ticketprijs, meldt Z24. Volgens de website zal je ticket zeker een paar honderd euro duurder worden.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Dit kopen de beste beleggingsfondsen van 2024 nu

Wat kopen de winnaars van afgelopen jaar in 2025? Lees verder ›