IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat een mooi weekend! Kan ik mijn aangifte nog uitstellen?

Zo'n mooi, zonnig weekend. Misschien moet je je belastingaangifte nog doen, maar ja, heb je daar zin in als de terrasjes en sorbets op je wachten? Juist. Heeft uitstel vragen nu, zo vlak voor de deadline, nog zin? Of ben je hoe dan ook de pineut als je de aangifte niet vóór 1 april hebt gedaan?

Uitstel vragen is mogelijk

We hebben meteen goed nieuws: je kunt tot op het laatste moment om uitstel vragen. Het kan tot het moment waarop je aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn - en in bijna de meeste gevallen is dat dan tot 1 april (anders heb je een brief gekregen, waarin een andere datum staat).

Uitstel vragen kan digitaal (met DigiD) of telefonisch. Normaal gesproken kun je het ook nog schriftelijk doen, maar dat raden we nu, op deze korte termijn, niet aan: grote kans dat je brief niet meer op tijd bij de Belastingdienst op de mat ploft. Moet je niet hebben. Want doe je je uitstelverzoek ná 1 april, dan is de kans dat je uitstel krijgt een stuk kleiner. Heb je een goede reden (zoals ziekte), dan is de kans dat de Belastingdienst je te laat ingediende uitstelverzoek honoreert wat groter.

Je krijgt binnen vijftien werkdagen na je aanvraag bericht. Een uitstel van enkele maanden wordt vrijwel altijd toegekend: dan krijg je de tijd tot 1 september, als je je aangifte eigenlijk voor 1 april had moeten doen. Je hoeft niet aan te geven waarom je uitstel wilt, tenzij je om een uitstel van langer dan vijf maanden vraagt. Dan moet je je verzoek motiveren.

Let op: je krijgt geen uitstel als je vorig jaar aangifte moest doen en dit niet of te laat hebt gedaan, en je ook al minstens één keer niet of te laat aangifte hebt gedaan in de twee jaar daarvoor, terwijl dit wel moest.

Wat als je je aangifte te laat doet?

Als je geen uitstel aanvraagt en je doet je aangifte te laat, dan heb je niet direct een probleem. De Belastingdienst stuurt je in eerste instantie een herinnering. Doe je dan alsnog geen aangifte, dan krijg je een aanmaning. Daarin staat een nieuwe termijn. Binnen die termijn, vaak een werkdag of tien, moet je je aangifte wél echt regelen. Want doe je dat niet, dan krijg je een verzuimboete.

Die bedraagt 226 euro. Verzuim je een tweede keer, dan wordt de boete verhoogd naar 984 euro. En hij kan zelfs oplopen tot 4920 euro als je nóg later bent met het doen van je aangifte. En uiteindelijk kun je daarbij nog een ambtshalve aanslag krijgen: dan maakt de Belastingdienst zelf een schatting van het bedrag waarover de belasting wordt berekend.

Wat als je je aangifte opzettelijk niet doet?

Je bent de pineut als je opzettelijk helemaal geen aangifte doet, terwijl de belastingdienst je daar wel om heeft gevraagd. Heb je je aangifte opzettelijk niet (óf onjuist of onvolledig) gedaan, dan kan de Belastingdienst je een vergrijpboete opleggen. Het zijn aanzienlijke percentages van de belasting die je hebt verzwegen.

Hier vind je een overzicht van boetes die de Belastingdienst je kan geven.

Al met al kan het een duur grapje worden, dus zorg ervoor dat je je aangifte doet, óf dat je op tijd om uitstel vraagt. Het kan nu nog.

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›