IEXGeld

Dossiers

Profiel

Checklist: ben je oververzekerd?

Het kost even wat tijd, maar het is zeker de moeite waard om je polisbladen er eens bij te pakken en te checken of je verzekeringen elkaar niet overlappen. Of misschien ben je wel dubbel verzekerd?

Meten is weten

Hou bij wat je uitgeeft aan je verzekeringen en in hoeverre je gebruik hebt gemaakt van die verzekering. Misschien is het verstandiger – en goedkoper – een spaarpot aan te leggen in plaats van een verzekering voor specifieke spullen zoals je mobiele telefoon en bril.

Heb je een aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering? Zijn die nog wel nodig? En in hoeverre heb je er eigenlijk gebruik van gemaakt?

Pas als je weet welke verzekeringen je hebt lopen, hoeveel ze kosten én hoe vaak je er gebruik van hebt gemaakt kan je een plan maken voor de toekomst.

Lees ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

Kortom, ga er op een regenachtige zondag in december eens goed voor zitten en begin het nieuwe jaar misschien wel met een verzekeringenbesparing van 200 euro. Pak er een woordenboek bij om alle termen op te zoeken en deze lijst met valkuilen:

1. Heb je een auto?

Klopt je verzekering nog wel met de leeftijd van je auto? Globaal gezien:

  • auto’s tot vier jaar oud: all risk-dekking
  • auto’s ouder dan vier jaar: beperkte cascodekking
  • auto’s ouder dan acht jaar: wettelijke aansprakelijkheidsdekking (WA)

Je verzekeraar past dit niet automatisch aan. Dit moet je zelf in de gaten houden en dus ook zelf regelen.

  • Heb je zowel een schade inzittendeverzekering én een ongevalleninzittendeverzekerin bekijk dan je polis nog eens goed. Deze verzekeringen overlappen elkaar namelijk grotendeels.
  • Ben je lid van de ANWB of Route Mobiel, dan is een module pechhulp in je autoverzekering dubbelop. En kijk ook eens na of je via je autodealer niet ook recht hebt op mobiliteitsservice? Dan ben je drie keer voor hetzelfde verzekerd.
  • En een autoverzekering met aanvullende rechtsbijstandverzekering dekt hetzelfde als een rechtsbijstandverzekering met een module verkeer.

2. Heb je een zorg- én reisverzekering?

Je basiszorgverzekering dekt medische kosten in het buitenland. Hiervoor hoef je dus geen reisverzekering af te sluiten. Het is wel zo dat je binnen de zorgverzekering de Nederlandse tarieven vergoed krijgt en er moet sprake zijn van spoed.

Ga ja naar een land waar de medische kosten veel hoger zijn dan hier of ga je bijvoorbeeld wintersporten of duiken dan is het wel verstandig om een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

3. Heb je een inboedel- én opstalverzekering?

Het is in dit geval vaak wel verstandig om zowel je opstal- als inboedelverzekering bij één verzekeraar af te sluiten. Mocht er iets gebeuren, dan hoef je maar bij één partij aan te kloppen en zou samen alles gedekt moeten zijn.

Bekijk nog wel goed de polisbladen of er geen overlap is tussen die twee. Zo is de extra glasverzekering van een inboedelverzekering al gedekt in de opstalverzekering.

4. Heb je een partner (of een gezin)?

Het is goedkoper om jouw verzekeringen en die van je partner (en eventuele kinderen ) op één polis te zetten (dus één polis voor meer personen). Vaak volstaat één verzekering ook voor het hele gezin. Eén aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld dekt het hele huishouden.

5. Lopen al je verzekeringen bij één verzekeraar?

Onderzoek van Verzekeringssite.nl heeft uitgewezen dat een pakketkorting (korting als je al je verzekeringen bij één verzekeraar onderbrengt) juist niet aantrekkelijk is. Volgens datzelfde onderzoek kan je juist ruim 40% op je premies besparen door je verzekeringen bij verschillende maatschappijen onder te brengen.

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Dit verandert er voor je zorgverzekering in 2025

Op Prinsjesdag heeft de overheid de plannen voor de basisverzekering in ... Lees verder ›