IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom beleggen in cryptovaluta veiliger wordt

Beleggen in cryptovaluta blijft een riskante onderneming en er is volgens de Europese Unie nog een lange weg te gaan om de digitale munten veiliger te maken. Toch doet Brussel een poging: er ligt namelijk een plan om cryptovaluta te reguleren. Dit heeft Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van Financiële Diensten, bekend gemaakt. 

Het is de eerste poging van het instituut om cryptovaluta te reguleren, maar volgens de Europese Commissie kan niemand er inmiddels meer omheen. “De toekomst van de financiële sector is digitaal”, aldus Dombrovskis. Hij stelt dat technologie zowel consumenten als bedrijven veel te bieden heeft. 

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Maar er zijn nog veel risico’s die gepaard gaan met het gebruik van, en het beleggen in, cryptovaluta. Daarom wil Brussel met nieuwe regels deze risico’s voor beleggers terugbrengen en tegelijk meer rechtszekerheid bewerkstelligen voor partijen die de digitale munten uitgeven. 

Allereerst ziet de Europese Unie dat de markt voor cryptovaluta momenteel erg gefragmenteerd is. Zo zijn veel aanbieders van digitale financieringsoplossingen vaak maar actief in één land. De nieuwe regulering moet het voor dergelijke partijen gemakkelijker maken om hun diensten in heel Europa aan te bieden. 

Stablecoins 

Tegelijk komen er strengere regels voor bedrijven die zogenoemde “stablecoins” uitgeven. Dit zijn virtuele tokens die gekoppeld zijn aan een bestaande valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Bekende stablecoins die één op één zijn gekoppeld aan de dollar of de euro zijn tether, trueUSD, PAXOS en EURS.

De stablecoins worden over het algemeen gezien als stabieler ten opzichte van andere cryptovaluta (vandaag de naam). Zonder de wilde volatiele bewegingen dus. 

Desondanks zijn ook stablecoins ook niet vrij van de nodige kritiek. Sommige tokens, waaronder tether, kun je in principe altijd inruilen voor dollars of euro’s, maar er wordt gevreesd dat aanbieders van stablecoins niet altijd genoeg geld in kas hebben om dit daadwerkelijk te doen. 

Libra

De nieuwe regelgeving zal ook implicaties hebben voor de libra, de veelbelovende cryptomunt van Facebook. Het aanvankelijke plan van het social media-platform was om deze munt te koppelen aan meerdere bestaande valuta, maar Facebook is een ander pad ingeslagen na zorgen van toezichthouders dat de libra de financiële en monetaire stabiliteit in gevaar zou brengen.

Meer regels

In het 168 pagina tellende document waarin het voorstel van Brussel is beschreven, wordt verder ingegaan op eisen met betrekking tot de opslag en verzekering van digitale munten, de relatie tussen de aanbieder van de cryptomunt en de bezitter ervan en de invulling van een klachtenprocedure voor beleggers. Ook staan er eisen in om witwassen te voorkomen. 

Het kan evenwel nog meer dan een jaar duren voordat de voorgestelde regelgeving door de Europese Unie daadwerkelijk wordt ingevoerd. Onder meer overheden uit de Europese lidstaten en het Europese Parlement moeten goedkeuring geven, voordat er van het voorstel daadwerkelijk een wet kan worden gemaakt.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Heeft bitcoin nog meer ademruimte?

Recent werd er een record aangetikt. En nu? Lees verder ›