Hij denkt nog steeds hetzelfde over geld als in 1994. Hij belegt bijna al zijn spaargeld in indexfondsen met aandelen, is daarbij gespreid over de hele wereld en volgens hem is het belangrijkste ingrediënt voor financieel succes: veel geld sparen.
Toch heeft hij nu een aantal andere ideeën over geld gekregen, door onrust in de financiële markten en een veranderende economie. Zijn naam is Jonathan Clements, schrijver van het boek How To Think About Money. Op Marketwatch somt hij verschillende manieren op om anders over geld na te denken. Dit zijn er zes.
Lees ook: Dit is de sleutel tot succesvol beleggen
1. Begin met alles
Veel Nederlandse beleggers denken misschien eerst aan Nederlandse aandelen en bedenken zich dan hoe ze deze kunnen aanvullen met aandelen uit andere landen en werelddelen.
Clements vindt het beter als beleggers beginnen met een wereldwijde portefeuille en dan bedenken waar ze juist niet willen beleggen. Zo zijn beleggers meer bereid om over de grens te kijken.
2. Denk na over je salaris
Je menselijke kapitaal waar je een salaris mee verdient, is je belangrijkste toegevoegde waarde. Als je nog werkt is het daarom belangrijk dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid.
Maar als je loon ontvangt, heb je ook de vrijheid om iets meer risico te nemen op de beurs en in aandelen te beleggen omdat je het inkomen uit aandelen niet nodig hebt. Als je met pensioen bent en wel afhankelijk bent van het inkomen uit je beleggingen dan is het belangrijk dat je minder risico neemt en bijvoorbeeld belegt in obligaties.
Check ook: Deze fouten worden vaak door beleggers gemaakt
3. Houd beide benen op de grond
Voor Amerikaanse aandelen verwacht Clements op de lange termijn een rendement van zo'n 6% per jaar. Maar op de korte termijn kan dat rendement alle kanten op en als er jaren voorbij komen met veel meer rendement dan 6% dan komen daarna jaren met mindere rendementen.
Of als we een aantal mindere jaren krijgen, dan komen daarna weer betere jaren. Dus knoop in je oren dat er altijd weer mindere jaren en betere jaren aankomen.
Lees ook: Dit moet je weten over dividendbeleggen
4. Fix je toekomst
Sparen is erg belangrijk. Veel Nederlanders hebben studieschuld, hypotheekschuld of een hoge huur. Velen komen net rond en hebben niet wat extra om elke maand te sparen.
Clements adviseert om maar 50% van je loon uit te geven. Op die manier heb je minder financiële stress, heb je meer mogelijkheid om te sparen en heb je meer plezier als je af en toe geld uitgeeft aan iets leuks.
5. Ga nooit met pensioen
Het is beter voor de samenleving als het onderscheid tussen werk en pensioen verdwijnt, betoogt Clements. Heel veel mensen halen voldoening uit werk. Pensioen is juist een kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zowel betaald als onbetaald.
6. Richt je op genoeg geld
Het doel van beleggen is niet om het beter te doen dan je buren en het rijkste van je dorp of stad te worden. Het doel is juist om genoeg te hebben om het leven te leiden dat je wilt.
Op die manier wordt het veel duidelijker hoe je jouw geld moet beheren. Je moet niet teveel risico nemen en wel voor strategieën gaan die een hoge kans op succes hebben.
Dat betekent dat je je indekt tegen grote financiële risico's, dat je een gediversifieerde portfolio hebt en niet probeert om de markt te verslaan maar juist belegt in goedkope indexfondsen.
Lees ook: Beleggen voor later: hoe langer je het uitstelt, hoe duurder het wordt