IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze tien vragen worden tijdens een sollicitatiegesprek vaak gesteld

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan moet je je goed voorbereiden! Marijke Gommes, eigenaar van Solliciteerbeter.nl, helpt je daarbij: voor IEXGeld somt ze tien vragen op die veel worden gesteld tijdens sollicitatiegesprekken. Ook geeft ze geeft tips voor de juiste antwoorden.

1. Vertel eens wat over jezelf?

Dit is een vraag die vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek wordt gesteld. Met het antwoord kun je de richting van het gesprek bepalen. Vertel alleen relevante informatie. Geef bijvoorbeeld een samenvatting van je cv en motiveer waarom je voor je studie hebt gekozen. De werkgever stelt deze vraag om je beter te leren kennen en om tot vervolgvragen te komen.

Lees ook: Mag je tijdens sollicitatiegesprek zwijgen over een ziekte?

2. Kun je een positieve en negatieve eigenschap van jezelf benoemen?

Noem een positieve eigenschap die past bij de functie waarop je solliciteert. Je moet natuurlijk ook een negatieve eigenschap opnoemen. Kom met iets dat niet erg tegen je kan werken, maar juist met wat creativiteit ook wel positief kan worden opgevat.

3. Wat stel je je voor bij deze baan? 

Natuurlijk weet je niet precies wat de baan inhoudt, maar je hebt wel de vacature bekeken en de website bezocht van de werkgever. Dus vertel wat je weet uit de vacature en waarom je dat aansprak. Dit is ook een perfect moment om te vragen wat de baan precies voorstelt. Door het stellen van vragen kom je geinteresseerd over.

4. Waarom ben jij geschikt voor deze functie? 

Noem een aantal kenmerken van de baan en maak duidelijk dat jij de juiste vaardigheden en ervaring hiervoor hebt . Zijn bijvoorbeeld leidinggevende kwaliteiten belangrijk? Verduidelijk dan met praktijkvoorbeelden dat je over deze vaardigheden beschikt. Heb je niet de juiste werkervaring? Benadruk dan dat je leergierig, enthousiast en ambitieus bent.

Check ook: Vergroot je kans op een baan in zes stappen

5. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Ja, waarom solliciteer je eigenlijk? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien wil je jouw ervaring verbreden of jezelf ontwikkelen in een richting waar je huidige werkgever geen plaats voor heeft. Vertel dat. Zeg echter nooit iets naars over je vorige of huidige werkgever. Problemen als een reorganisatie of faillissement kun je wel benoemen.

6. Waarom wil je juist bij ons komen werken? 

Met deze vraag kun je zowel je enthousiasme voor het bedrijf als voor de functie naar voren laten komen. Laat merken dat je je hebt verdiept in het bedrijf, de branche en de actuele ontwikkelingen. Je kunt bijvoorbeeld laten weten dat je graag bij een klein bedrijf werkt omdat je van dynamiek en korte lijntjes houdt.

7. Waar zie je jezelf in vijf jaar staan?

Vertel wat je wilt bereiken. Wil je inhoudelijke verdieping? Wil je de verantwoordelijkheid voor een afdeling? Als je hier geen duidelijk beeld van hebt, kun je bijvoorbeeld zeggen dat je hoopt veel ervaring en kennis op te doen.

Lees ook: Je sollicitatiegesprek: de do's en de don'ts

8. Hoe zou je op de volgende situatie reageren? 

Met deze vraag kun je laten zien dat je een situatie van meerdere kanten bekijkt voordat je een beslissing neemt. Neem daarom je tijd om hierop te antwoorden. Stel vragen om de situatie helemaal duidelijk te krijgen. Geef daarna een genuanceerd en gemotiveerd antwoord.

9. Wat doe je in je vrije tijd?

Op deze manier wil de werkgever je beter leren kennen. Laat dus echt je enthousiasme blijken voor je interesses. Vertel echter geen dingen die bij de werkgever slecht kunnen vallen.

10. Heb je nog vragen?

Het stellen van vragen is voor een sollicitant erg belangrijk. Dus maak kenbaar dat je geïnteresseerd bent in de functie door goede vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe de afdeling georganiseerd is en met wie je gaat samenwerken. Of stel een vraag over de concurrentie. Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over arbeidsvoorwaarden. Dat komt later wel ter sprake.

Check ook: Zo haal je het meeste uit je loopbaan

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›