We schrijven hier op IEXGeld vaak over het pensioen. Moet je een pensioenfonds kiezen? Hoe begin je met beleggen voor je pensioen? En wanneer mag je eigenlijk met pensioen?
Het zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen, maar ze zijn niet altijd leuk om te beantwoorden. Veel leuker is het om alvast te dagdromen over waar je gaat pensioneren. Het kan namelijk tot de verbeelding spreken om je pensioen uit te zingen in een lekker warm land. Maar waar moet je heen? De Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index geeft daar antwoord op.
Waar wil je het liefst pensioneren? Het antwoord hoeft niet te zijn: het land met het lekkerste weer. Het is ook maar net wat je verstaat onder lekker weer, natuurlijk. Is dat minstens dertig graden of ben je met twintig graden ook wel tevreden? Misschien banjer je liever door de sneeuw.
In de Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index worden dan ook meerdere factoren in overweging genomen om tot de beste keuze te komen. Op een twaalf punten worden diverse steden, gebieden en landen naast de meetlat gelegd.
Zo wordt er naar de infrastructuur gekeken, maar ook naar de kosten van levensonderhoud, de lokale gezondheidzorg, entertainment en recreatie, de taal (kun je jezelf verstaanbaar maken in het Engels?), de betaalbaarheid van het vastgoed en veiligheid.
Lees ook: Wanneer mag jij met pensioen?
Betaalbaar pensioneren
Daar rolden al een paar individuele winnaars uit. Zo kun je voor een betaalbaar onderkomen het beste pensioneren in Granada (Nicaragua) of Medellin (Colombia). In Granada betaal je gemiddeld omgerekend krap 800 euro per vierkante meter. Iets duurder is Medellin: ruim 1.100 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in het centrum van Amsterdam betaalde je voor een koopwoning in 2015 per vierkante meter gemiddeld 4.643 euro. In Amsterdam Zuidoost betaal je 1.736 euro.
Als we het toch over geld hebben: wil je een beetje goedkoop leven, dan kun je als gepensioneerde het beste voor het Griekse Kreta gaan. Huur, boodschappen, elektriciteit, water, gas, kabel, internet... In Kreta is het allemaal goed betaalbaar.
Op het gebied van infrastructuur scoort Barcelona goed. De stad heeft begaanbare wegen, de weg terug naar huis is gemakkelijk te vinden en het openbaar vervoer is goed geregeld. Ook Parijs doet het op dit punt goed.
In Parijs kun je het beste pensioneren wanneer je enkel rekening houdt met de gezondheidszorg. De gezondheidzorg in Frankrijk is misschien wel de beste in de wereld, zo wordt gesteld. Zeker als je echt inwoner bent van het land (dus wanneer je belastingen betaalt), is een groot deel van de meest buitengewone zorg gedekt.
Lees ook: Belastingen na je pensioen: zeven dingen die je moet weten
De ultieme plek
Maar waar kun je nu het beste als gepensioneerde wonen als je alle twaalf factoren mee laat wegen? Volgens de Live and Invest Overseas Annual Retire Overseas Index is dat de Algarve in Portugal. "De Algarve heeft alles wat een gepensioneerde zoekt," aldus de samenstellers van de index. "Het weer is goed, de zorgfaciliteiten zijn fantastisch en het levens is betaalbaar." Voor circa 640 euro per maand zou je al een goed tweepersoons appartement kunnen huren.
De top 10 beste plekken om te pensioneren ziet er als volgt uit:
- Algarve, Portugal (beoordeling A)
- Valletta, Malta (beoordeling A)
- Puerto Vallarta, Mexico (beoordeling A)
- Cayo, Belize (beoordeling A-)
- Ljubljana, Slovenië (beoordeling A-)
- Kota Kinabalu, Maleisië (beoordeling A-)
- Playa del Carmen, Mexico (beoordeling A-)
- Kreta, Griekenland (beoordeling A-)
- Las Terrenas, Dominicaanse Republiek (beoordeling B+)
- Ambergris Caye, Belize (beoordeling B+)
Lees ook: In het buitenland gewoond? Dan krijg je straks minder AOW.