Goed nieuws vorige week: de energierekening valt dit jaar voor Nederlandse huishoudens gemiddeld 100 euro lager uit dan in 2015, bij gelijkblijvend gebruik. Mooie meevaller, maar natuurlijk is het altijd fijn om nóg minder te betalen. Misschien lukt dat met deze tien tips van Klimaatgids.
1. Was eens op een lagere temperatuur
Je kunt de temperatuur van je wasmachine prima lager zetten en nog steeds je was mooi schoon krijgen. Was je niet erg vieze was normaal op 40 graden, probeer dan nu eens op 30 graden te wassen. Het resultaat blijft hetzelfde en de energierekening is veel lager.
Lees ook: Leuk hoor, zo'n energielabel. Maar het zegt niet alles.
2. Let bij aanschaf vaatwasser op energieverbruik
Er zitten flinke verschillen tussen het energieverbruik van verschillende modellen vaatwassers. Vergelijk dat voordat je er een aanschaft.
3. Laat de koelkast niet te lang open
De temperatuur in de koelkast is veel lager dan de temperatuur van de kamer waarin de koelkast staat. Als je de koelkastdeur te lang open laat staan, warmt de koelkast op en daardoor moet hij extra energie verbruiken om terug op temperatuur te komen. Laat het koelkastdeurtje daarom niet te lang open staan.
4. Gebruik niet teveel water bij het koken
Als je pasta of rijst kookt, dan is het genoeg als het water er net bovenuit komt. Veel mensen gooien bijvoorbeeld eerst de waterkoker helemaal vol en gooien al dat water ook in de pan. Om al dat water kokend te krijgen én te houden gebruik je meer energie dan nodig is.
Check ook: Met deze 8 tips bespaar je bijna 5000 euro per jaar
5. Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op nachtstand
De woonkamer blijft nog wel een tijdje op temperatuur als je de nachtstand aanzet. Dus je hoeft niet te blijven stoken tot het moment dat je naar bed gaat. Ook als je de deur uitgaat, kun je prima een uur van te voren de verwarming lager of uit zetten.
6. Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat
Ga je binnenkort nog op vakantie? Zorg er dan voor dat je de meeste dingen uit de koelkast opmaakt. In die paar weken dat je op vakantie bent, kun je de meeste producten toch niet goed houden. Maak je koelkast leeg, zet 'm uit en laat de deur op een kiertje staan zodat schimmel zich niet kan ontwikkelen. Hiermee bespaar je een aardige duit aan energie.
7. Was met een volle wasmachine of vaatwasser
De wasmachine en vaatwasser zijn de grootverbruikers in je huishouden. Let er daarom op dat de wastrommel en de vaatwasser vol zijn voordat je ze aanzet. Je krijgt je was en afwas nog steeds schoon en je bespaart veel energie.
Lees ook: Veertien manieren om te besparen op je stookkosten
8. Zet je vriezer tien centimeter van de achterwand af
De achterkant van de vriezer geeft warmte af. Hierdoor warmt de achterkant van de vriezer op. Als-ie te dicht tegen een muur staat, kan de warmte niet goed ontsnappen en gaat de vriezer minder efficiënt koelen. Dit geldt ook voor je koelkast.
9. Gebruik tochtstrips
Door je huis te isoleren bespaar je natuurlijk op stookkosten, maar hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk? Het isoleren van muren of het aanschaffen van dubbele ramen is redelijk prijzig, alhoewel je dat misschien wel terugverdient. De kortste klap is het aanbrengen van tochtstrips bij deuren en ramen. Daar verlies je namelijk veel warmte en het kost niet al te veel geld.
10. Zet je beeldscherm uit tijdens het downloaden
Ben je een film of een programma aan het downloaden? Zet dan je beeldscherm uit. Dat kan gerust als je iets aan het downloaden bent, want je computer blijft wel gewoon werken.
Check ook: Met een dubbele energiemeter bespaar je uiteindelijk... niet