Stel dat je 55 jaar bent en je wens is om op je 65e met pensioen te gaan. Je belegt voor dat pensioen. Wat is dan je beleggingshorizon? Deze vraag werd voorgelegd aan een zaal met meer dan vijfenzestig top financieel adviseurs.
Wat wordt er met beleggingshorizon bedoeld?
Allereerst: wat is eigenlijk een beleggingshorizon? Er zijn veel definities op internet te vinden, waaronder deze, die mij als financieel planner wel aanspreekt:
Met de horizon wordt de periode waarover het geld wordt belegd bedoeld. Het mag misschien vreemd klinken, maar spaargeld op een spaarrekening zetten is ook een vorm van beleggen! Hoe lager het risico, hoe korter de horizon, dus hoe korter het geld de tijd geeft om een goed rendement te kunnen scoren.
Ook zag ik deze:
De periode dat het geld, bestemd voor een belegging, kan worden gemist. Het geld dat wordt belegd moet voor een bepaalde periode worden vastgezet, waardoor het geld aan niets anders besteed kan worden.
Lees ook: Je financiële doelen bereik je niet door met hagel te schieten
En ik las ook onderstaande passage:
Je beleggingshorizon vaststellen is niet al te moeilijk. Het is dan ook jammer dat veel beleggers geen idee hebben wat deze horizon is. Het bepalen van je horizon kan door de volgende vragen aan jezelf te stellen:
- Hoelang kan ik het geïnvesteerde vermogen missen?
- In welke periode wil ik mijn beleggingsdoel behalen?
Als je de bovenstaande vragen goed kunt beantwoorden, ben je al een heel eind op weg om je horizon vast te stellen.
Maar als ik die twee vragen ga beantwoorden - en de horizon dus wil vaststellen - loop ik tegen het volgende aan. Is dat de periode tot je 65e, dus tien jaar? Of is dat tot je statistische eindleeftijd op basis van de levensverwachtingen, dus dertig jaar?
Als je 65 bent heb je nog niet al het geld nodig. Je hoeft je doel dan dus nog niet helemaal te hebben gehaald: je hebt misschien nog wel twintig jaar te gaan. Maar als je familie over het algemeen niet zo oud wordt, ga je dan uit van je persoonlijke levensverwachting?
Lees ook: Welk vermogen wil je opbouwen en hoeveel tijd heb je?
Meerdere horizonnen bepalen
Wat was het antwoord van de financieel top adviseurs? Ik zal je de discussie besparen en het antwoord geven: we kwamen er niet uit! De topadviseurs vonden het moeilijk.
Toch is dit één van de belangrijkste vragen op het vragenformulier om je beleggingsportefeuille in te richten. Want bijvoorbeeld het risico dat genomen zal worden hangt er compleet van af.
Een portefeuille met een horizon van tien jaar ziet er echt anders uit dan een met een horizon van dertig jaar. En als adviseurs er niet uit kunnen komen, hoe kan dan worden verwacht dat jij hierop het juiste antwoord geeft?
Lees ook: De belangrijkste beslissing die je moet nemen: asset allocatie
Ik benader dit vraagstuk graag vanuit een andere hoek. Ik vraag liever: welke zaken maken je leven écht waardevol? Vaak hoor ik drie tot vijf dingen. Het leven lijkt dus niet zo ingewikkeld: we zijn al tevreden met weinig. De vervolgvraag is: hoeveel tijd besteed je aan deze waardevolle zaken?
Je zult in de regel zien, dat je te weinig tijd besteedt aan zaken die je echt waardevol vindt. Daarmee wordt het een ander vraagstuk: hoe herstel je die disbalans? En wat betekent dat financieel? Vervolgens is het de kunst een situatie te bepalen waarin wél balans is.
Hoeveel geld heb je dan nu én later nodig per benoemde waarde? Vervolgens moet per waarde de horizon worden bepaald. Hierdoor krijg je drie tot vijf aparte beleggingshorizonnen, afgestemd op je eigen financiële wensen.
Check ook: Beleggen met een bedrag dat je over drie jaar nodig hebt?