In weinig landen wordt er meer gespaard en minder belegd dan in Nederland. Wars van risico's zetten we het geld liever op een spaarrekening, ook al levert dat tegenwoordig niets meer op. Toch is beleggen de enige manier om later verzekerd te zijn van een goed pensioen.
Wie dat niet bij z'n werk heeft geregeld, moet het zelf doen. Helaas wil dat zelf doen niet zo vlotten. Driekwart van de Nederlanders die zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen pensioen, schuift het onderwerp voor zich uit, zo ontdekte ING eerder dit jaar. Een gevalletje struisvogelpolitiek.
Lees ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen
Voor pensioenbeleggen geldt immers: hoe eerder je begint, hoe lager de inleg. Minder kosten. Want stel dat je over dertig jaar twee ton nodig denkt te hebben...
- Als je nú begint met beleggen, dan zul je bij een gemiddeld jaarrendement van 5% maandelijks 250 euro moeten inleggen. Met een totale inleg van iets meer dan 90.000 euro bereik je het gewenste einddoel.
- Wacht je tien jaar met pensioenbeleggen, dan liggen de kosten meteen een stuk hoger. Om de gewenste twee ton in twintig jaar bij elkaar te krijgen, zul je maandelijks 504 euro moeten inleggen. Met een totale inleg van iets meer dan 120.000 euro is het doel gehaald.
- Nog grotere treuzelaars zijn pas echt duur uit. Want stel dat je het gewenste einddoel in tien jaar bij elkaar wil beleggen. Dan moet er maandelijks 1.324 euro worden ingelegd. Met een investering van maar liefst 159.000 euro wordt de gewenste twee ton verdiend.
Lees ook: Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met beleggen voor je pensioen
Vroeg beginnen zorgt ook voor meer flexibiliteit
De vraag is of in een periode van tien jaar wel dat rendement van 5% kan worden behaald. Een flinke beurscrash gooit eenvoudig roet in het eten. Wie met een lange looptijd belegt heeft dat probleem minder. Momenten van onrust in de financiële markten worden dan opgevangen door zonnigere tijden.
Afgezien van de lage maandelijkse kosten heeft vroeg beginnen met pensioenbeleggen nóg een groot voordeel. Wie stevige financiële reserves heeft opgebouwd, kan halverwege de rit besluiten iets minder te gaan werken, of toch die chambre d’hôte in Frankrijk op te zetten.
Check ook: Rijk worden is vroeg beginnen
Bovendien valt het wel mee hoe moeilijk dat beleggen is. Steeds meer banken hebben lifecycle-fondsen in de aanbieding die afhankelijk van de looptijd veel of weinig in aandelen beleggen. Simpel gesteld: naarmate de einddatum dichterbij komt, wordt het aandelenbelang verruilt voor de veiligere obligaties.
Ik zou zeggen: wie nu begint te beleggen met een looptijd van dertig jaar, kan best nog wel eens vol in de aandelen gaan. De geschiedenis leert dat aandelen verreweg het beste renderen. Wel is het van belang om zo gespreid mogelijk te beleggen.
Dat kan met een beleggingsfonds dat wereldwijd belegt of een ETF die keurig de MSCI World-index volgt. Naarmate je einddoel naderbij komt, moet het aandelenbelang afgebouwd worden en verruild worden voor minder risicovolle beleggingen.
Meer over beleggen lezen en zelf aan de slag gaan? Klik hier!