Box 3 en de vermogensrendementsheffing die je over je vermogen betaalt zijn niet populair. Niet in de laatste plaats omdat velen niet aan het fictieve rendement van 4%, waarover je 30% inkomstenbelasting moet betalen, komen. De vermogensrendementsheffing komt zo uit op 1,2%, over vermogen boven de vrijstelling van 24.437 euro (2016).
Als je ervoor wilt zorgen dat je zo min mogelijk vermogensbelasting betaalt, is het zaak om je vermogen op een slimme manier te verkleinen. Dat moet je dan doen vóór 1 januari volgend jaar, want op 1 januari wordt de hoogte van je vermogen, waarover later dan belasting moet worden betaald, vastgesteld.
Dit zijn vier manieren die Denis Jongbloed, fiscaal jurist bij Jongbloed fiscaal juristen, opsomt om dat te doen. Je kunt het handig verspreiden over het kalenderjaar.
Check ook: Is de vermogensheffing diefstal?
1. Schenk geld aan de kinderen
Een goede manier om je vermogen - en dus de belasting die je betaalt in box 3 - te verlagen is om je kinderen en pleegkinderen een schenking te geven. Een schenking is in principe belast, maar je mag in 2016 tot 5.304 euro belastingvrij schenken.
En als je kinderen tussen de 18 en 40 jaar zijn dan mag je eenmalig 25.499 euro schenken of als de schenking gebruikt wordt voor een eigen woning of een dure studie dan mag dat bedrag verhoogd worden tot 53.016 euro.
Let op: als je eenmalig 25.499 of 53.016 euro schenkt, dan mag je in dat jaar niet ook alsnog de 5.304 euro schenken. Hier lees je meer over schenken en de vrijstellingen.
Check ook: De vermogensbelasting gaat op de helling
2. Geef geld uit
Zoals gezegd is 1 januari de datum waarop de hoogte van je vermogen wordt vastgesteld en dus is dat moment bepalend voor de hoogte van je vermogensrendementsheffing.
Als je van plan bent om geld uit te geven, en je wil dat het bedrag dat je overmaakt richting Apeldoorn zo laag mogelijk is, dan moet je ervoor zorgen dat je op 1 januari minder geld in box 3 hebt staan.
Je kunt voor die datum bijvoorbeeld een nieuwe auto of kunst kopen of je kunt groen gaan beleggen. Over groene beleggingen hoef je tot aan een vrijstelling van 57.213 euro geen vermogensbelasting te betalen.
Lees ook: De fiscale voordelen van je groene beleggingen
3. Los je hypotheek af
Je kan een deel van je hypotheek vervroegd aflossen met je spaargeld. De waarde van je eigen woning telt niet mee in box 3. Het is afhankelijk van je hypotheek hoeveel je boetevrij mag aflossen. Elk jaar mag er normaal zo'n 10% boetevrij worden afgelost. Overigens is aflossen niet voor iedereen de beste keuze (kijk ook eens hier); het is slim om dat met een (financieel) adviseur te checken.
Lees ook: Hypotheekrente: lang vastzetten of snel aflossen?
4. Vul je pensioen aan
Twee vliegen in één klap slaan? Dat kan door je pensioentekort aan te vullen en zo dus de hoogte van je spaargeld te verminderen. Dit kun je doen door één keer per jaar of maandelijks een bedrag opzij te zetten in bijvoorbeeld een lijfrentepolis of speciale beleggingsrekening voor je pensioen. Dat bedrag valt buiten box 3. Misschien kun je ook nog belastingvoordeel krijgen. Hier lees je daar meer over.
Lees ook: Zo betaal je minder vermogensbelasting