Als je op zoek bent naar een koophuis kan het maar zo zijn dat je niet één, maar twee woningen tegenkomt die jou wel aanspreken. Waar moet je op letten als je op meerdere huizen wilt bieden? En wat zijn de voor- en nadelen?
Lees ook: Bezichtigen en bieden: dit zijn de do's en de dont's
Op meerdere huizen tegelijk bieden
Het is toegestaan om met meerdere verkopende partijen tegelijk in gesprek te gaan. Je kunt dus op twee plekken tegelijk een bod uitbrengen. Maar je moet er rekening mee houden dat beide verkopers met jouw bod akkoord kunnen gaan. Zit je dan aan beide woningen vast?
Hypotheekadviseur en -vergelijker eyeOpen schrijft dat een mondeling gesloten verkoopovereenkomst sinds de invoering van de wet koop onroerende zaken niet meer geldig is (sinds 2003). Dus als je, bijvoorbeeld, telefonisch een akkoord bereikt over een bod, is er nog niets vastgelegd.
Dat is pas het geval als je schriftelijk iets bevestigt, bijvoorbeeld in een (voorlopig) koopcontract. Zodra het daarin zwart-op-wit staat, wordt het écht serieus.
Er is nog wel een bedenktijd van drie dagen en misschien kun je je beroepen op ontbindende voorwaarden. Is dat allemaal niet het geval, dan is de koop in principe rond (en als je daar dan onderuit wilt komen, moet je een boete betalen). Zet dus niet te snel je handtekening.
Lees ook: Het voorlopig koopcontract: wel voorlopig, maar zeker niet vrijblijvend
Voor- en nadelen
eyeOpen heeft ook voor- en nadelen van het bieden op meerdere woning tegelijk op een rij gezet (hierin wordt ervan uitgegaan dat de verkopende partijen weten dat je met meerdere mensen in gesprek bent).
Voordeel: je verbetert je onderhandelingspositie
Als je een bod hebt uitgebracht op meerdere woningen, voelt de verkopende partij misschien meer druk. Wie weet krijg je de prijs op die manier wel wat omlaag, omdat hij of zij niet wil dat jij uiteindelijk tóch voor de andere woning kiest.
Nadeel: de verkoper zal niet blij zijn
Maar het kan ook anders uitpakken. Misschien voelt de verkoper zich tegen de muur gedrukt. Het kan zijn dat hij het niet netjes vindt wat je doet en je bod gelijk afwijst.
Voordeel: je bent er snel bij
In sommige delen van het land worden te koop staande huizen in een mum van tijd verkocht. Denk aan Amsterdam. Je kunt er rustig van uitgaan dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Als je een bod uitbrengt op meerdere woningen, spreid je je kansen om met een van de verkopers in onderhandeling te gaan.
Nadeel: je komt minder serieus over
Een verkoper heeft het liefst dat zijn of haar huis zo snel mogelijk wordt verkocht. Waarom zou hij zijn tijd verdoen aan onderhandelen met mensen die net zo snel voor een andere woning kiezen? Als jij op meerdere huizen een bod uitbrengt kom je een stuk minder serieus over. Misschien loop je daardoor wel onderhandelingen mis!
Lees ook: Hoeveel moet je verdienen om je droomhuis te kunnen kopen?