IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het is mogelijk: rente krijgen voor je hypotheek, in plaats van betalen

Rente ontvangen voor je hypotheek, in plaats van betalen. Het klinkt wat vreemd, maar het is in deze tijden van lage rente niet onmogelijk. Sterker: er zijn in Nederland huiseigenaren die nu daadwerkelijk geld toekrijgen.

Recht op rentevergoeding

Het zijn klanten van Staalbankiers (onderdeel van verzekeraar Achmea), die een variabele lening in Zwitserse franken hebben afgesloten. Het FD schrijft:

De lening is afgesloten in 2007 en de rente wordt maandelijks met een simpele rekensom vastgesteld: Libor (basisrente) voor franken, plus 0,7 procentpunt. Sinds begin vorig jaar staat de Zwitserse Libor rond de minus 0,8%, waarmee de uitkomst negatief is.

Het Libortarief in Zwitserse franken is dus zo sterk gedaald, dat de rente op de lening ondanks de renteopslag negatief is. In de hypotheekovereenkomst staat niet duidelijk wat er in zo'n geval moet gebeuren. De bank besloot eenzijdig de rente op nul te zetten om uitbetaling van de negatieve rente te vermijden, maar een klant was het daar niet mee eens en spande een zaak aan bij klachteninstituut Kifid.

De bank kon niet voldoende aantonen dat het vergoeden van negatieve rente in strijd is met de bepalingen in de overeenkomst. Het Kifid constateert nu dat de klanten recht hebben op een rentevergoeding. Zij moeten nu met terugwerkende kracht (tot aan begin vorig jaar) worden gecompenseerd.

Check ook: Spaarhypotheek? Misschien betaal je te veel rente.

De kleine lettertjes

Een omgekeerde wereld dus: de bank moet de klanten betalen, in plaats van andersom. En dat is voor die klanten op zich mooi, maar, vertelt het FD:

Het rentevoordeel is voor deze groep een doekje voor het bloeden, want door de gestegen koers van de frank sinds de crisis ligt de hypotheekschuld [gemeten in euro's] rond de helft hoger.

RTL Z schrijft dat het niet te zeggen is of alle consumenten die ooit in een dergelijke situatie komen geld toe zullen krijgen. Dat zal per zaak verschillen.

Sommige banken hebben - anders dan Staalbankiers - in de meeste contracten voor variabele hypotheekrentes in de kleine lettertjes opgenomen dat zij de renteopslag eenzijdig mogen verhogen, waarmee ze kunnen voorkomen dat ze moeten betalen.

Lees ook: Dit moet je weten over negatieve spaarrente

Lees ook:

Wat verandert er in 2025 voor beleggers en huiseigenaren?

De 12 belangrijkste wijzigingen voor uw vermogen in het nieuwe jaar over... Lees verder ›