Wat betreft onze financiën proberen we vaak zo rationeel mogelijk te blijven, om zo een verstandige beslissing te kunnen maken. "Maar wat is er mis met een beetje emotie?", vraagt Hella Hueck, journaliste en presentatrice bij RTL Z, zich af. "Het gaat er uiteindelijk om of jij je prettig voelt bij de keuzes die je maakt."
Hella werkte twaalf jaar lang als verslaggever bij het RTL Nieuws en is momenteel het gezicht van het programma Toekomstmakers op RTL Z. Haar pad liep niet in één rechte lijn richting de journalistiek. "Ik was wel iemand die geïnteresseerd was in journalistiek, zo iemand die in de schoolkrant zat. Maar toch ben ik rechten gaan studeren, omdat ik nog niet helemaal helder voor ogen had wat ik wilde. Ik kon daarna aan de slag als managementtrainee bij KPN. Een geweldige tijd, omdat het net voor de internetbubbel was. Die heb ik dus van dichtbij meegemaakt."
Toch bleef de journalistiek lonken. "Ik dacht bij mezelf: als ik mijn passie nog wil volgen, moet ik het nu doen, voordat ik kinderen krijg. Toen heb ik een postdoctorale opleiding journalistiek gevolgd en mocht ik stagelopen bij RTL Z. Ik had erg leuke collega's en kreeg meteen veel verantwoordelijkheid. Het beviel zo goed, dat ik eigenlijk nooit meer ben weggegaan." Wel is Hella freelancer geworden, omdat ze ook graag klussen doet voor andere partijen.
Check ook: Jacoline Overdevest: "Met m'n eigen geld maakte ik als 15-jarige de IT-bubbel mee"
Emotioneel
Wat Hella opvalt, is dat wanneer het om hun persoonlijke financiën draait, mensen graag rationeel willen blijven. "We onderschatten dat wij nu eenmaal emotionele wezens zijn. Neem de beleggingswereld. Beleggers willen graag rationeel blijven en de lange termijn voor ogen houden. Maar als dan de beurs instort, blijken we toch allemaal kuddegedrag te vertonen en onze aandelen van de hand te doen. Dan kun je wel van te voren bedenken dat je steady de lange lijn wilt vasthouden, maar uiteindelijk kies je vaak toch de emotionele weg."
De journaliste vindt daarom dat we beter kunnen accepteren dat we emotioneel zijn. "Dat maakt ons mens. Denk maar eens aan het aflossen van je hypotheek. Volgens de cijfers is het misschien handig om het niet te doen en is het een betere optie om het geld te investeren. Maar als het jou een fijn gevoel geeft, waarom zou je het niet doen? Dat jij je prettig voelt bij je keuze, is waar het uiteindelijk om draait. En dat is ook iets waard. Welvaart is niet alleen het hebben van financiële middelen, maar ook je daar geen zorgen over te hoeven maken."
Lees ook: Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"
Lessen
Hella heeft zich van huis uit nooit echt zorgen hoeven maken over geld. Wel heeft ze van dichtbij gezien hoe je in één klap iets kwijt kunt raken. "Mijn vader had een opleiding economie gevolgd in Rotterdam en was eigenlijk de eerste in de familie die had gestudeerd. Hij was in de jaren zeventig eigenaar van één van de grotere textielbedrijven in Enschede. Hij had het goed voor elkaar. Totdat de industrie werd ingehaald door de productie in de lagelonenlanden. Het bedrijf, duizend man sterk, is over de kop gegaan."
"Ik was nog vrij jong, mijn broer en zus hebben het iets bewuster meegemaakt, maar het had een grote impact. Wat ik nog goed weet, is dat een bevriende welgestelde Amerikaan 100.000 gulden aan mijn vader leende. Harry Guterman - zijn naam is voor ons heilig. Want met dat geld kon mijn vader zelf een klein, nieuw bedrijf opzetten. Hij ging zich meer op de in- en verkoop richten en het liep goed. Mijn vader had een gevoel voor mode en wist precies wat hij uit moest zoeken. Wij hadden in de winter al de stoffen die in de zomer erop in zouden zijn."
"Ik heb uit deze ervaring twee belangrijke lessen geleerd. Ten eerste dat je zomaar alles kwijt kunt zijn en ten tweede dat er veel mogelijk is als één iemand in je gelooft. Ik trek die lijn door in m'n eigen leven. Mijn vader is inmiddels overleden, maar een groot deel van het geld dat hij naliet, heb ik in het bedrijf van mijn man geïnvesteerd. Anderen zouden misschien zeggen je bent gek dat je op één paard wedt, maar ik geloofde in hem. Nu heeft mijn man zijn bedrijf kunnen verkopen en op onze beurt kunnen wij anderen helpen. We drinken er nog wel eens eentje op mijn vader, dat hij dit allemaal mogelijk maakt."
"Het is wellicht een open deur, maar doe waar je in gelooft en wat je leuk vindt. Natuurlijk is later belangrijk, maar genieten ook. Je woont en je leeft nu. In plaats van dat het op de bank staat, kun je geld ook steken in reizen, kennis of je netwerk. Dat geeft een gevoel van geluk waar geen geld tegenop kan."
Lees ook: Martijn Rozemuller: "Met zeven kinderen móet je wel bewust met geld omgaan"
'Keep it stupid simple'
Tot slot, welke tip kan Hella aan beleggers meegeven? "Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. Beleggers lijken daar soms wel een beetje naïef in: denk maar eens aan Palm Invest of Icesave, waar beleggers werden verleid met torenhogere rendementen. 11 of 12% rendement? Kom nou, dat kan echt niet zomaar. In de grondhouding van Warren Buffett kan ik me goed vinden: beleg alleen in wat je zelf snapt. Keep it stupid simple."
"Vaak wordt bij beleggen een zo hoog rendement nagestreefd. Maar kijk ook eens wat jouw geld kan betekenen. Ik kijk er anders tegenaan, omdat ik me de Amerikaan nog goed kan herinneren die het leven van ons gezin veranderde met zijn ton. Ik bedoel het niet zweverig, maar: ik kan niet de hele wereld veranderen, maar ik kan wel de wereld van één iemand veranderen."
Lees ook: Dit gebeurt er als je aandelen koopt en er jarenlang niet naar omkijkt