Als je nog spullen in huis hebt liggen die je niet meer gebruikt, kun je daar nog wat geld aan verdienen als je ze verkoopt via bijvoorbeeld Marktplaats. Het kan ook zijn dat je op maandelijkse basis veel spullen verkoopt en hierdoor geregeld (extra) inkomen hebt. Wanneer staat de Belastingdienst dan op de stoep? Ofwel: wanneer word je als ondernemer beschouwd?
Lees ook: Zo zet je een eigen webshop op
Belasting betalen
Wanneer je voor de Belastingdienst ondernemer bent, moet je ook bepaalde belastingen betalen. Denk bijvoorbeeld aan omzetbelasting. In regel ben je ondernemer als je aan het economische verkeer deelneemt door iets te verkopen en daaruit winst maakt. Op Ikgastarten.nl staat opgesomd wat de Belastingdienst als leidraad gebruikt:
- Maakt u winst en zo ja, hoeveel? Als u nog alleen een kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, dan heeft u volgens de fiscus geen onderneming.
- Mag u zelf bepalen hoe uw onderneming eruit ziet en welke werkzaamheden u uitvoert? Zelfstandigheid is een belangrijk criterium voor het hebben van een onderneming.
- Heeft u voldoende kapitaal om een onderneming te starten en een tijd draaiend te houden? U moet kunnen investeren in bijvoorbeeld reclame, inhuur van mensen en verzekeringen.
- Steekt u genoeg tijd in uw onderneming en ziet u daar ook resultaat van? U onderneming moet renderend zijn.
- Streeft u ernaar om meerdere opdrachtgevers te hebben en zo betalings- en continuïteitsrisico's te verminderen? Dan neemt uw afhankelijkheid af en de zelfstandigheid toe. Ook is het belangrijk dat uw klantenkring niet voornamelijk uit familie en vrienden bestaat.
- Zet u uw onderneming in de etalage? Een ondernemer moet laten zien dat hij een bedrijf heeft, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite of een eigen logo.
- Is er sprake van ondernemersrisico? U moet voor de fiscus afhankelijk zijn van de vraag naar en het aanbod van uw producten of diensten.
- Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming? Is uw bedrijf bijvoorbeeld een eenmanszaak, maatschap of vof, dan bent u zelf aansprakelijk voor de schulden en bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting. Is uw onderneming echter een rechtspersoon, zoals een bv of nv, dan bent u níet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. U bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar moet wel rekening houden met vennootschapsbelasting.
Je ziet: veel punten komen vaak niet overeen met iemand die op regelmatige basis spullen verkoopt op Marktplaats. Evenwel ben je officieel verplicht de inkomsten op te geven als inkomsten uit overige werkzaamheden.
Check ook: Waarop je op eBay het beste een mannelijke verkoper kunt zijn
Algemene heffingskorting
Wel kun je gebruik maken van de algemene heffingskorting. Is je belastbaar inkomen uit werk en woning (inkomen uit overige werkzaamheden valt hier ook onder) niet hoger dan 19.922 euro, dan ontvang je 2.242 euro korting.
Verdien je jaarlijks bijvoorbeeld 1.000 euro aan het verkopen van spullen op Marktplaats, dan betaal je daar normaliter 37% belasting over. Omdat het bedrag dat overblijft minder is dan 2.242 euro, hoef je hierover geen belasting af te dragen.
Winstoogmerk
Als je op wekelijkse basis echter wat spullen verkoopt en daarnaast nog een baan hebt, verdien je in een jaar echter al snel meer. Staat de Belastingdienst dan wel op de stoep?
Er zal vooral worden gekeken naar de frequentie waarop je spullen verkoopt en of je handelt vanuit winstoogmerk. In de praktijk blijkt dit alsnog een redelijk vaag criterium.
Als je iedere week een andere bureaulamp te koop zet, kun je als handelaar worden gezien. "Want het is aannemelijk dat je voor de verkoop van zoveel lampen 'arbeid' moet verrichten, zoals advertenties maken, telefoontjes ontvangen et cetera," zo valt te lezen op Intermediair. En dat de Belastingdienst wel degelijk meekijkt op Marktplaats, werd wel bekend toen het handelsplatform desgevraagd gebruikersgegevens moest aanleveren.
Lees ook: Je spullen veilen: vier tips van een taxateur
Maar alsnog moet de Belastingdienst kunnen aantonen dat er arbeid is verricht en kapitaal wordt opgehaald. Daarover zijn de nodige rechtszaken geweest, bijvoorbeeld over deze vrouw die haar uitkering dreigde kwijt te raken vanwege de verkoop van spullen. De vrouw werd uiteindelijk in het gelijk gesteld.
Op De Zaak wordt de volgende richtlijn gebruikt: Een particulier die een kleine 400 advertenties op de site plaatst, met een totale vraagprijs van ruim € 54.000, wil kennelijk een professionele handelaar worden. Dan valt het resultaat van die transacties in het voorportaal van de winst uit onderneming: het is belast als resultaat uit overige werkzaamheden.
Word zzp'er
Overigens kan het juist ook weer gunstig zijn als de fiscus je als ondernemer ziet. Als je veel tijd en energie steekt in je handel en op papier 1.225 uur per jaar in de weer bent met de verkoop van spullen, kan het handig zijn om zelfstandig ondernemer te worden. In dat geval kun je namelijk in aanmerking komen voor allerlei aftrekposten.
Lees ook: Vier manieren om je spullen online te verkopen