Als belegger met een langetermijnhorizon zou je je - in tegensteling tot wat velen doen - niet per se zorgen hoeven te maken over een beurscrash op de korte termijn. We vonden een grafiek die laat zien waarom.
Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?
Business Insider gebruikte voor deze grafiek data - van vooraanstaand econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller - over de Amerikaanse S&P 500 en gerelateerde oudere beurzen. De data gaan terug tot 1871.
Lees ook: Wees gerust blij met beursdalingen
Profiteren van de lange termijn
Om te zien wat precies het effect is van het vasthouden van aandelen voor de lange termijn, is per maand gekeken naar het koersrendement dat beleggers hadden behaald als ze hadden belegd in een S&P 500-indexfonds en vervolgens 10, 20, 30 of 40 jaar waren blijven zitten.
Bron: Business Insider
Voor het grootste gedeelte van de vorige eeuw blijkt dan dat hoe langer de periode waarin je je aandelen op de plank liet liggen, hoe beter je rendement. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Was je bijvoorbeeld tussen eind 1968 en begin 1971 in de Amerikaanse index gestapt, dan had je 30 jaar later te maken gehad met de eindfase van de internetbubbel.
Was je vervolgens nog eens 10 jaar blijven zitten dan bevond je je midden in de financiële crisis. Voor 1968-1971 geldt dus de uitzondering dat 30 jaar vasthouden aan aandelen je een hoger rendement had opgeleverd dan wanneer je 40 jaar had belegd.
Lees ook: Maak kennis met het achtste wereldwonder: rente-op-rente
Beleggen: hoe langer hoe beter
Hoewel er dus altijd uitzonderingen op de regel zijn, laat bovenstaande grafiek heel duidelijk zien: aandelen - als groep - gaan over het algemeen omhoog en hoe langer je als belegger de tijd hebt, hoe beter.
Lees ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig!