IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wees gerust blij met beursdalingen

Het is een bekend gezegde op het Amsterdamse Beursplein 5, waar twee grote gebouwen staan:

  • Bij de Dolle Dwaze Dagen in De Bijenkorf wil iedereen altijd naar binnen 
  • Bij de Dolle Dwaze Dagen op de effectenbeurs wil iedereen altijd naar buiten

Waarom krijgen beleggers het benauwd als de beurs ineens 20% goedkoper wordt en worden shoppers juist greedy als de winkels 20% korting hebben? Zeker langetermijnbeleggers moeten juist blij zijn als de beurs goedkoper wordt (zoals eerder deze maand): koopjes inslaan!

Lees ook: Oef, de AEX daalt wel érg hard. Wat te doen?

Johan Cruijff-wijsheid

Maar helaas, zo werkt de menselijke geest niet. Beursdalingen zijn eng. Hieronder zie je de AEX over de afgelopen twaalf maanden. Al met al staat de index zo'n 20% onder de hoogtepunten van vorig jaar. Voor veel beleggers reden voor paniek.


Zelf beleg ik al een jaar of tien voor mijn pensioen. En in die tijd heb ik alle hoeken van het koersenbord gezien. Hoewel dalingen in mijn voordeel zijn als langetermijnkoper (goedkoper inslaan!), voelen ze nog steeds unheimisch.

Dat heeft alles te maken met het feit dat het nieuws dan slecht is en er misschien zelfs rampen gebeuren. In en op de (social) media praat iedereen elkaar de put in, doempredikers steken elkaar de loef af met Armageddon-scenario's.

Daar krijg je inderdaad geen goede zin van om te gaan kopen op de beurs. Maar beursdalingen horen erbij. Beursdalingen zijn goed. Om er een Johan Cruijff-wijsheid van te maken: als de beurzen niet kennen dalen, kennen ze ook niet stijgen.

Lees ook: Een beurscrash is een prima instapmoment

Beursdalingen horen erbij

De historie van de AEX laat duidelijk zien waarom je als langetermijnbelegger echt niet bang hoeft te zijn voor duikelende koersen (of zelfs krachs, zoals in 1987 of 2008).

De index heeft een slechte naam. In 2000 vloog het ding omhoog naar maximaal 703,19, nu staat-ie op ruim 400. En toch: het gemiddelde rendement sinds de start in maart 1983 was maarliefst +7% per jaar. Met herbelegd dividend zelfs +11,5%.

Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Het onderste lijntje is de AEX vanaf 1983, het bovenste lijntje is de AEX met herbelegd dividend in ouderwetse guldens. Je ziet dat je voor die +7% en +11,5% per jaar de wildste stormen moest doorstaan, maar per saldo loopt het gemiddeld alleen maar op.


Bedenk goed wat je bij een daling doet

Het mag duidelijk zijn: beursdalingen komen, hoe dan ook. Snel en hard, meestal. Beleg je op een termijn van twintig jaar of langer, reken dan maar dat je eens een heuse beurscrash voor je kiezen krijgt.

Op wat voor termijn, met wat voor plan of met welk risicoprofiel je ook belegt (beleggen is persoonlijk maatwerk): bedenk van tevoren goed wat je in het geval van dalingen doet.

Bedenk het nú, want als het één keer zo ver is, ben je in paniek en doe je gegarandeerd het verkeerde: op AEX 400 verkopen, terwijl je een jaar geleden rond 500 nog vrolijk kocht. Beter is het om rustig te blijven en gewoon te profiteren van de sale - zoals je in De Bijenkorf ook zou doen.

Lees ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›