Je haalt nog geen procent rendement op je spaargeld, maar de belasting slaat je wel aan alsof je een 'fictief rendement' van 4% hebt behaald. Het is een financieel pijnpunt waar al jaren over wordt gemopperd en tegen geprotesteerd wordt.
De vermogensrendementsheffing van 1,2% is tegenwoordig vaak hoger dan wat mensen zelf nog aan rendement uit hun vermogen weten te persen. Met als gevolg dat mensen zich in allerlei bochten moeten gaan wringen om maar zo min mogelijk vermogen te hoeven opgeven.
Maar de redding is nabij, zo lezen we vandaag. Financieel weblog DasKapital kwam er voor zover we kunnen nagaan als eerste mee: de advocaat-generaal stelt in een advies aan de Hoge Raad dat de vermogensrendementsheffing in de huidige vorm strijdig is met het recht van eigendom.
"Mensen die zeer verschillende resultaten behalen op hun vermogen, betalen hetzelfde percentage belasting. Dat leidt tot willekeur, aldus de advocaat-generaal. Wanneer dit vaste percentage belasting niet kan worden betaald uit de opbrengst van het vermogen is er sprake van een oneigenlijke ontneming."
Den Haag was al bezig
Oftewel, iedereen plompverloren dezelfde vermogensbelasting laten betalen over rendementen die de meeste mensen lang niet behalen is eigenlijk diefstal. Maar noch een advocaat-generaal, noch de Hoge Raad kunnen de wet herschrijven. Het enige dat een rechter mag beslissen is "dat de regeling buiten toepassing moet blijven in gevallen waarin een belastingplichtige verlies lijdt op zijn vermogen."
Dus triomfantelijke koppen als "Streep door belasting op vermogen" dekken de lading niet helemaal. Alleen de politiek kan daadwerkelijk een streep door de vermogensbelasting zetten. En, zoals het ministerie van financiën vandaag zegt in een reactie, dat was eigenlijk al min of meer besloten.
Lees ook: Wordt de 'spaartaks' vervangen door een 'belegtaks'?
In Den Haag wordt al volop gesleuteld aan een manier om belasting over het werkelijke rendement te gaan heffen, maar, waarschuwt de minister, "dat moet wel zorgvuldig worden voorbereid – er zijn niet zulke goede ervaringen met haastig vormgegeven en moeilijk uitvoerbare wetgeving."
Er staat nu wel een stevige stok achter de deur, zeker als de Hoge Raad het advies overneemt. Met zo'n uitspraak in de hand ligt voor iedereen die vermogensverlies lijdt de weg in principe vrij om kwijtschelding van de vermogensrendementsheffing te claimen.
Lees ook: De vermogensrendementsheffing moet (en gaat) op de helling