Het is leuk om een baan te hebben waarbij je veel vrije dagen kunt opnemen. Toch? In welke sector kun je op de meeste vakantiedagen rekenen? En waar heb je dan precies recht op?
Lees ook: Wist je dat vakantiedagen bij de erfenis horen?
Meeste vakantiedagen
Op vacature.com wordt een lijstje gegeven. Niet geheel verrassend staat het onderwijs hoog bovenaan: jaarlijks gaat het om 50 dagen vrij.
Lekker natuurlijk, maar je kunt er ook een kanttekening bij plaatsen. Je kunt geen vrij nemen buiten de schoolvakanties om, waardoor je automatisch gebonden bent aan hogere tarieven voor onder meer vliegtickets of hotels.
Ook als je voor de overheid of in de energie- en milieusector werkt kun je gemiddeld gezien aardig wat dagen opnemen, namelijk 30 tot 31 dagen. In de chemie en farmaceutische industrie zijn het er zo'n 29. Werk je in de sector bank & verzekeringen, dan kom je uit op ongeveer 28 dagen.
Volgens de vacaturesite kun je het minst aantal vrije uren opnemen als je werkt in de klein- en groothandel. Omgerekend gaat het jaarlijks om 21 vakantiedagen. In de media, marketing en communicatie kun je gemiddeld rekenen op 23 dagen.
Hier heb je recht op
Waar heb je eigenlijk precies recht op? In elk geval op een minimum aantal vakantiedagen per jaar, omgerekend vier keer het aantal werkuren dat je per week maakt. Maak je dus 20 uur per week, dan heb je recht op 80 vakantie-uren per jaar. Overigens hoef je ze niet als complete dag op te maken: je kunt ook losse uren opnemen of de dagen inruilen voor loon.
Dit laatste kan alleen met de bovenwettelijke vakantiedagen: dit zijn de dagen die je, bijvoorbeeld vanwege je cao of arbeidsovereenkomst, bovenop het minimum aantal dagen krijgt.
Goed om te weten: als je ziek wordt tijdens je vakantie hoef je je vrije dagen niet gedwongen vanuit je bed op te maken. Geef bij je werkgever aan dat je je niet goed voelt en spreek af om de uren een andere keer op te nemen. Als je ziek of zwanger bent loopt de opbouw van je uren overigens gewoon door, mits je geen ambtenaar bent.
Oppotten of opnemen?
Let er verder op dat je je vakantiedagen niet te lang opspaart. Wettelijke vakantiedagen zijn slechts anderhalf jaar geldig vanaf het moment dat je ze krijgt. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na vijf jaar. Uit onderzoek van Expedia blijkt dat van de gemiddeld 25 vakantiedagen die we jaarlijks ontvangen, er ongeveer drie ongebruikt blijven. Volgens onderzoek van werkgeversvereniging AWVN had elke werknemer tegen eind 2014 nog gemiddeld 14,5 vakantiedagen openstaan.
Geen idee hoe je je vakantiedagen moet opmaken? Gelukkig zijn er op internet veel artikelen met daarin tips om de uren door te komen. Op WikiHow wordt geadviseerd om te leren koken of om nieuwe films of boeken te ontdekken. Honderd productievere manieren om je vakantie door te komen, vind je hier. Laat de vakantie maar beginnen.
Lees ook: Vakantiedagen: dit zijn de regels