IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoeveel zou jij verdienen als man / vrouw?

Hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen in veel sectoren steeds kleiner wordt, verdienen vrouwen in Nederland gemiddeld alsnog 10% tot zelfs 19% minder dan mannen. Hoeveel zou jij verdienen als je van het andere geslacht zou zijn? 

Volgens de Loonwijzer / Monsterboard Wage index, die inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland, bleef het gemiddelde bruto-uurloon van de vrouw vorig jaar met 13,86 euro gelijk. Het gemiddelde bruto-uurloon van de man daalde echter van 15,19 naar 14,72 euro, waardoor de kloof ruim 3% kleiner werd op 5,8% (0,86 euro per uur). 

Lees ook: De meeste werknemers gaan er dit jaar op vooruit. Jij ook?

Grote verschillen in IT- en telecomsector

Vooral onder managers blijft het onderlinge loonverschil groot. Waar de loonkloof in de transport en logistieke sector 10% bedraagt, verdienen mannelijke managers in de IT- en telecomsector gemiddeld maar liefst 19% meer dan hun vrouwelijke collega's.  


Bron: Loonwijzer/Monsterboard Wage Index

"Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken, maar de Wage Index laat ook zien dat vrouwen minder zeker zijn over het inkomen en dat ze zich sneller bewegen op de arbeidsmarkt," aldus managing director Gian Zandonà van Monsterboard. 

Verklaringen voor loonkloof

Op vacature.com worden nog enkele aanvullende verklaringen gegeven waarom vrouwen minder zouden verdienen dan mannen. Zo zouden ze minder snel promotie maken, zijn zij vaak oververtegenwoordigd in laaggekwalificeerde banen en onderbreken zij vaker hun loopbaan ("Goed om te weten: je tijdelijk uit de arbeidsmarkt terugtrekken blijft niet zonder gevolgen voor je verdere loopbaan. Herintreders moeten inboeten qua loon, autoriteitsniveau en functie).

Op dezelfde website wordt eveneens een lijstje gegeven met de banen waar je als vrouw wél "meer dan behoorlijk" mee kunt verdienen: business unit manager, IT-manager (opvallend genoeg) en algemeen directeur vullen de top drie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Overigens staan vrouwen er niet alleen op het gebied van salaris minder goed voor, ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden verliezen zij het vaak van de mannen. Volgens Loonwijzer hebben mannen vaker een lease-auto, een dertiende of veertiende maand of onkostenvergoeding.

Lees ook: Zes geldtips voor starters op de arbeidsmarkt

Verschil berekenen

Hoeveel zou jij verdienen als je een man of juist een vrouw was geweest? Het platform Motto van Times Magazine ontwikkelde de pay gap calculator, waarmee je zelf je loonkloof kunt berekenen op basis van je huidige leeftijd en de sector waarin je werkt.

In een overzichtelijk grafiekje zie je de loonverschillen staan die van toepassingen zijn op je leeftijd en de sector waarin je werkt. Overigens zijn de uitkomsten wel gebaseerd op de loonverschillen in Amerika, die gemiddeld gezien beduidend groter zijn dan de verschillen in Nederland.

Onder de bijna 1.500 verschillende combinaties die te maken zijn tussen de leeftijden en beroepen van de 15 miljoen ondervraagde Amerikanen, waren er slechts 22 combinaties waarbij (jonge) vrouwen meer verdienden dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Boven de dertig was er geen enkel beroep waarin vrouwen gemiddeld meer verdienden dan hun mannelijke collega's.

Lees ook: Carrièrekeuzes: hoe het fout gaat en hoe je het weer fikst

Salarisongelijkheid voorkomen

Loonwijzer geeft ook nog een paar tips voor vrouwen, om zelf de loonkloof iets kleiner te maken, door bijvoorbeeld bij een groot bedrijf te gaan werken. Daar zouden meer promotiekansen liggen. Check ook voordat je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat, welke loonschalen er zijn voor je functie en let goed op in welke schaal je uiteindelijk wordt ingedeeld. En vergeet natuurlijk niet te onderhandelen over de hoogte van je salaris.

Lees ook: Tien tips voor een krachtiger LinkedIn-profiel

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›