IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier mythes over dividendbeleggen

Voor beleggers die meer rendement willen behalen dan met bijvoorbeeld staatsobligaties of cash, kunnen dividendaandelen een uitkomst zijn. Het is een strategie die door veel beleggers over het hoofd wordt gezien.

Onterecht, stelt Nick Clay, fondsbeheerder van het global equity-team bij Newton (onderdeel van BNY Mellon). Aandelen worden volgens hem vaak geassocieerd met uiteenlopende inkomsten en een beperkt groeipotentieel, schrijft hij in het rapport Equity-income investing: debunking the myths.

Zeker als je je richt op bedrijven die hun kapitaal goed beheren en dividend uitkeren, kan dividendbeleggen juist een strategie zijn waarmee je een relatief stabiel rendement opbouwt voor de lange termijn.

Zo zijn er veel bedrijven die al jaren achter elkaar dividend uitkeren en dit vaak ook nog laten groeien. Hoewel het soms gaat om een groei van enkele procenten kun je hier zeker als je met het uitgekeerde dividend ook weer nieuwe aandelen koopt, op de lange termijn profiteren van het rente-op-rente effect

Een dividendstrategie kan daarom, ook in tijden van een neergaande markt, groeipotentieel bieden. Desondanks wordt beleggen in dividendaandelen vaak gezien als saaie strategie die weinig groei biedt. Nick Clay weerlegt in dat kader vier stellingen over dividendaandelen die volgens hem niet kloppen.

1. Dividendbeleggen is alleen voor beleggers die inkomen zoeken

"Vaak wordt deze strategie over het hoofd gezien als het gaat om groei. Maar door het herbeleggen van de dividenden kan de langetermijnbelegger hiermee een effectieve groeistrategie volgen."

Hij wijst op onderzoek dat laat zien dat wanneer je in 1900 1 dollar zou hebben belegd in Amerikaanse aandelen, dit in 2011 gegroeid zou zijn naar 215 dollar. Had je het dividend steeds herbelegd, dan zou dat bedrag zijn opgelopen naar 21.978 dollar.

2. Bedrijven die dividend uitkeren hebben weinig groeipotentieel

"Beleggers denken vaak dat bedrijven dividend uitkeren als ze geen opties hebben om hun vermogen te beleggen, maar er blijkt een positieve correlatie te zijn tussen de pay out-ratio en de winstgroei." Daarnaast spoort dividend bedrijven aan om het kapitaal beter te beheren. 

3. Dividenduitkeringen zijn onbetrouwbaar

"Beleggers denken dat dividendbeleid onzeker is, met name bij een neergaande markt. Maar dividenduitkeringen blijken relatief stabiel te zijn. Juist in onzekere tijden trekken dividendaandelen beleggers aan, waardoor die aandelen vaak relatief beter presteren."

Clay stelt dan ook dat beleggers door zich te richten op het inkomen dat zij met dividendbeleggen realiseren, beter bestand zijn tegen volatiliteit.

4. Het gaat om het streven naar het hoogste rendement

Het gaat bij dividendbeleggen zeker niet altijd om het hoogste rendement. Hoewel het op de korte termijn aantrekkelijk kan lijken om te kiezen voor aandelen met het hoogste dividendrendement, kan dat juist gevaarlijk zijn. Ook bij dividendaandelen gaan hogere rendementen vaak gepaard met meer risico.

"Zo'n benadering leidt tot teleurstelling als dividend dan geschrapt wordt. Het is essentieel om die bedrijven te selecteren die hun kapitaal optimaal gebruiken."

Ga voor dividendgroei

In plaats van je te richten op aandelen met een hoog dividendrendement in het heden, kan het slimmer zijn om te zoeken naar aandelen die hun dividend door de jaren heen laten groeien.

Het dividendrendement kan dan in beginsel laag zijn, maar door het rente-op-rente effect kan deze strategie je als belegger met een lange horizon juist veel betere rendementen opleveren. 

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›