Als je wilt weten hoe het met de economie gaat, kun je kijken naar bijvoorbeeld de woningmarkt, het consumentengedrag of de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook kijken naar hamburgers, coupons en mooie vrouwen.
MarketWatch maakte een lijstje met opmerkelijke indices, die inzicht zouden geven in hoe de economie erbij ligt. Los van de vraag of de indices daadwerkelijk te vertrouwen zijn, vormen ze wel vermakelijk leesvoer voor indexknuffelaars.
Hamburgers en hoge hakken
Zo is er de Big Mac index, waarin je zou kunnen aflezen of valuta's worden verhandeld op de juiste niveaus. Zo is de huidige gemiddelde prijs van een Big Mac in Europa 4,37 euro, terwijl je in Amerika 4,79 dollar betaalt voor een hamburger. Volgens de index duidt dit op een onderwaardering van de dollar van 18,2% tegen de huidige wisselkoersen.
Een andere inventieve index: de High Heel index. Hoe hoger de hakken, hoe slechter het gaat met de economie. Na onderzoek bleek dat in het afgelopen decennia de hakken vaak hoger waren ten tijde van crisis, denk aan de Grote Depressie of de oliecrisis in de jaren '70, terwijl de hakken lager waren in de hoogtijdagen. Volgens onderzoekers zijn hogere hakken in crisistijd een manier om even te ontsnappen aan alle ellende. Dat dus.
Misschien klinkt de Coupon index iets logischer. Die houdt bij in welke mate mensen hun kortingsbonnen inleveren. Het klinkt daarbij logisch dat mensen vaker op de kleintjes letten als het economisch even iets slechter gaat. Volgens de onderzoekers is er een correlatie tussen het aantal ingeleverde kortingsbonnen en de werkloosheidcijfers. Leveren mensen meer kortingsbonnen in, dan zijn de werkloosheidcijfers hoger.
Lees ook: Raar! Hoe lager de rente, hoe meer er wordt gespaard.
Vrouwen
Volgens diverse indices kun je ook veel over de economie leren door naar (mooie) vrouwen te kijken. Zo zijn Playboy-boegbeelden vaker langer, zwaarder en ouder tijdens een recessie en worden er vaker kortere rokjes gedragen.
Zelfs door naar het covermodel van het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated Swimsuit te kijken, weet je of er een goed jaar aankomt. Zo presteerde de S&P500 index beter wanneer het model van Amerikaanse afkomst was, terwijl bedrijven in de index slechter presteerden wanneer er een buitenlands model op de cover stond.
Je moet het maar bedenken. Over de betrouwbaarheid van de indices valt te discussiëren, maar het is weer eens iets anders dan de hele dag kijken naar de AEX, S&P500 of de Dow Jones.
Lees ook: Negen levenslessen van Warren Buffett