Zodra je de AOW-leeftijd hebt bereikt krijg je een AOW-uitkering. Hoeveel geld je ontvangt hangt onder andere af van je woonsituatie: als je een partner hebt krijg je (per persoon) minder dan als je alleen woont, bijvoorbeeld.
Lees ook: De AOW-leeftijd gaat versneld omhoog. Wanneer mag jij met pensioen?
Minder AOW na verblijf in het buitenland
Maar de hoogte van je uitkering is ook van iets anders afhankelijk. Voor een volledige uitkering moet je de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond.
Dat komt vrij precies. Ook als je maar een tijdje in het buitenland bent verbleven krijg je in de regel minder AOW. Dat komt doordat je in die periode niet verplicht verzekerd bent. Voor elk jaar dat je buiten Nederland woont, daalt je AOW-uitkering met 2%, schrijft Wijzer in Geldzaken.
Er gelden wel uitzonderingen. Als je bent gedetacheerd en daardoor tijdelijk voor je werkgever in het buitenland werkt, ben je alsnog verzekerd als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan ook opgaan als je in het buitenland woont maar wel in Nederland werkt. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je checken hoe het in jouw situatie precies zit.
Lees ook: Doorwerken na de AOW-leeftijd? Er komen nieuwe regels.
Vrijwillig verzekeren voor AOW
Wil je voorkomen dat je later minder AOW ontvangt, ondanks het feit dat je in het buitenland woont of hebt gewoond? Dan kun je je vrijwillig verzekeren voor de AOW. Dit regel je bij de SVB, binnen een jaar na het einde van de verplichte verzekering.
Doe je dit, dan gaat de opbouw voor je AOW-uitkering gewoon door, net als bij ieder ander die wel verzekerd is. Jaarlijks betaal je een premie (een percentage van je jaarinkomen). In 2015 is de AOW-premie 17,9% van je inkomen. Wel geldt er een minimum van 508 euro en een maximum van 5.088 euro.
Hier vind je meer informatie over de vrijwillige AOW-verzekering en hier kun je lezen hoe je de hoogte van jouw premie berekent.
Lees ook: Je pensioenopbouw: dit verandert er vanaf 2015