De prachtige antieke klok die al jaren op zolder staat of de zilveren armband uit een erfenis kunnen veel geld waard zijn. Maar dat horloge, waarvan je denkt dat het van goud is, kan ook maar zo niet meer dan een paar tientjes opleveren.
Het kan - zeker bij spullen die je niet zelf hebt aangeschaft, maar bijvoorbeeld hebt geërfd - lastig zijn om erachter te komen wat de waarde is. En als je dat wél weet, wat zijn dan goede verkoopmanieren? Gijs Essink, taxateur bij veilinghuis Onder de Boompjes, geeft vier tips.
1. Denk zelf goed na
Het echte schilderij de Zonnebloemen van Van Gogh hangt in een museum. Een ingelijst prentje ervan is echt niets waard, ook al is het een Van Gogh. Aardewerk en porselein dat kapot is, is vaak bijna niets waard en als er made in China op staat is het zeker een namaakproduct. Realiseer je dat antiek uit de mode is en behoorlijk in prijs is gedaald.
Kortom: reken je niet te snel rijk en denk eerst zelf goed na. Soms kun je je energie en tijd simpelweg beter ergens anders in steken. Essink vertelt dat hij in zijn werk als taxateur mensen in vier op de vijf gevallen teleur moet stellen.
Lees ook: Ineens heb je een echte Jan Steen in handen. Profiteert de Belastingdienst mee?
2. Bel een taxateur
Iets gevonden dat je van de hand wilt doen en waarvan je denkt dat het nog wel een aardig centje op kan leveren? Neem dan contact op met de taxateur van een veilinghuis of met een zelfstandige taxateur.
Hij of zij kan je een goede inschatting geven van wat je gehoopte zolderschatten op kunnen leveren. Je kunt daarna eventueel bij die taxateur langs gaan om alles écht goed te laten bekijken, of een aantal goede foto's maken en die doormailen.
3. Verkoop het zelf
Je kunt de spullen vervolgens zelf verkopen op Marktplaats of op één van de talloze andere (veiling)websites. De kosten voor het verkopen op dit soort websites zijn laag, maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor de verkoop.
Een braderie of rommelmarkt kunnen ook goede opties zijn, zeker als je wat meer spullen te verkopen hebt. Soms betaal je kraamkosten, maar meestal zijn die wel laag. Let op: de opbrengst van een braderie of rommelmarkt is meestal ook laag, omdat mensen hier op koopjes jagen.
4. Laat het veilen door veilinghuis
Je kunt je spullen ook laten veilen door een veilinghuis. Zo'n veilinghuis bereikt vaak een publiek dat meer wil betalen dan mensen op bijvoorbeeld de rommelmarkt. Verder neemt een veilinghuis al het werk uit handen. Je hoeft niet zelf achter betalingen aan en je hoeft geen vreemde mensen aan je deur te ontvangen.
Let op: bij een veilinghuis betaal je wel inbrengkosten en een percentage van de opbrengst. Deze kosten verschillen per veilinghuis en soms zijn ze ook afhankelijk van de getaxeerde waarde van de spullen. Het is slim om deze voorwaarden vooraf te checken.
Lees ook: Vier manieren om je spullen online te verkopen