Wil je een huis kopen en heb je met de verkopende partij overeenstemming bereikt? Als jullie het eens zijn over de koop, zul je een voorlopig koopcontract gaan tekenen. Later, als de financiering rond is, zul je overgaan tot de definitieve koop.
Door het woord voorlopig klinkt het misschien als iets vrijblijvends, maar dat is niet het geval. Er geldt een wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar daarna ben je aan het contract gebonden. Je kunt dan alleen nog onder de koop uit als er ontbindende voorwaarden zijn opgesteld en je daar, uiteraard, aan voldoet.
Gaat dat niet op en wil of kun je het huis écht niet kopen, dan betaal je een boete van 10% van de koopsom (bij een huis van 300.000 euro betaal je dus een boete van 30.000 euro).
Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten
De financiering niet rondkrijgen
Een belangrijke ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Soms valt het regelen van de hypotheek tegen. Dat kan gebeuren als je voordat je ging kopen nog niet zeker wist of het zou lukken, of bijvoorbeeld doordat je in de tussentijd ontslagen bent en dus minder inkomen hebt.
Andere - minder vaak voorkomende - redenen zijn een tegenvallende bouwtechnische keuring, een afwijzing van de Nationale Hypotheek Garantie en een eigen huis dat eerst verkocht moet worden. Hier lees je er meer over.
Voorwaarden gaan alleen op als je ze met de koper hebt afgesproken en vastgelegd. Bovendien geldt er altijd een termijn waarbinnen je de zaken geregeld moet hebben. Probeer dat ruim te nemen - voorheen werd er van uitgegaan dat je de financiering binnen drie weken regelde, tegenwoordig is vier tot zes weken realistischer.
Lees ook: De nationale hypotheek garantie, wat is dat nou eigenlijk?
Goede onderbouwing is noodzakelijk
Je kunt niet heel eenvoudig op zo'n voorwaarde terugvallen en het voorlopig contract ontbinden. Je moet het erg goed kunnen onderbouwen, wil je aan de boete van 10% kunnen ontkomen.
In het geval van problemen met de financiering, bijvoorbeeld, moet je in elk geval één en soms wel twee onderbouwde afwijzigingen van geldverstrekkers hebben, binnen de termijn die is afgesproken.
Wegwijs heeft het hele proces samengevat in een plaatje - zie hieronder.