Niemand kan voorspellen welke belegging het precies goed gaat doen. Of wat hét moment is om met je geld naar de beurs te gaan.
Hoe kun je er nou voor zorgen dat je niet compleet de mist ingaat doordat je net de verkeerde keuze maakt?
Het antwoord: zorg voor spreiding. Door niet al je eieren in één mandje te stoppen, spreid je je risico. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
Lees ook: De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille
1. Spreiding over beleggingscategorieën
Een eerste stap is spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Koop niet alleen aandelen, maar kijk ook naar obligaties. Krijg je te maken met een dalende aandelenmarkt, dan maken je obligaties dit (hopelijk!) weer goed. Verschillende beleggingen reageren namelijk verschillend op de markt en economische situaties.
Nou is het niet zo dat je standaard bij elke categorie een even groot deel van je vermogen moet onderbrengen. In het geval van de verhouding tussen aandelen en obligaties is dit dus niet vanzelfsprekend 50/50.
De manier waarop je je vermogen verdeelt moet afhangen van het risicoprofiel dat (op dat moment) bij je past. In de regel zijn obligaties veiliger dan aandelen (het te verwachten rendement is dan ook lager) en daarom steek je daar bij een defensief profiel (laag risico) relatief veel geld in. Beleg je juist offensief (hoger risico) dan zul je juist meer in aandelen beleggen.
2. Spreiding binnen beleggingscategorieën
Je moet dus verschillende beleggingscategorieën kiezen, maar je moet ook spreiden binnen die categorieën. Ga niet alleen in Nederlandse of Europese aandelen zitten, maar leg je focus wereldwijd. En kies dan niet voor één bedrijfssector (zoals olie, technologie, gezondheidszorg), maar richt je op verschillende sectoren die ver bij elkaar vandaan staan.
Het idee achter die uiteenlopendheid is dat als één regio of sector onderuit gaat, niet je hele portefeuille daar de dupe van is. Je moet een goede combinatie maken, waarbij je rekening houdt met tegengestelde bewegingen. Want waarom zou je een belegging kiezen die hetzelfde verwachte rendement heeft en op dezelfde manier reageert als een belegging die je al hebt?
De eenvoudigste manier om spreiding aan te brengen in je portefeuille, is door (wereldwijde) beleggingsfondsen of indextrackers te kopen. Daarin is spreiding in regio's en sectoren al in behoorlijke mate aangebracht. In mixfondsen is ook een specifieke verdeling van aandelen, obligaties en cash gemaakt. Fondsen zijn er voor verschillende risicoprofielen.
3. Spreiding over de tijd
Als je precies weet waarin je wilt beleggen, wat doe je dan? Gooi je je hele belegbare vermogen in één keer in de strijd? Dat kun je doen, maar als je je risico echt goed wilt beperken is dat geen goed idee. Je weet namelijk nooit wat een goed moment is om in te stappen.
Door niet op een dag met een paar duizend euro te gaan beleggen, maar iedere maand een veel lager (vast) bedrag in te leggen, beperk je het risico van verkeerde timing. Dit wordt ook wel middelen genoemd.
Lees ook: Beleggen zonder groot startkapitaal? Ga middelen!
Je koopt automatisch veel als de koersen laag zijn, en minder als de koersen hoog zijn. Uiteindelijk koop je tegen een gemiddelde aankoopkoers. Een relatief veilige manier van beleggen (relatief, omdat beleggen altijd risico met zich meebrengt) en heel geschikt als je wilt beleggen met kleine bedragen.
Dit artikel is onderdeel van onze gids Beginnen met beleggen.