IEXGeld

Dossiers

Profiel

De Nationale Hypotheek Garantie: wat is dat nou eigenlijk?

We stellen je graag voor aan Dorien Aaftink, een nieuw gezicht op IEXGeld. Dorien werkt als communicatieadviseur bij Adfiz - branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs - en blogt op haar eigen website Finance Chick over geldzaken.

Daar benadrukt ze graag dat geldzaken leuk, eenvoudig en bespreekbaar kunnen zijn. Niet saai en ingewikkeld! Op IEXGeld zul je vanaf nu regelmatig teksten van haar tegenkomen.


De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een veelbesproken term. Zeker mensen die een huis willen kopen of gekocht hebben zullen er wel eens iets over hebben gehoord. Maar wat is het eigenlijk en wat heb je er aan?

De definitie: bij een hypotheek met NHG staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen onder voorwaarden richting de geldverstrekker garant voor betaling van een eventuele restschuld en achterstallige rente.

Lees ook: De maximale hypotheek wordt lager - dit verandert er

Wat is het voordeel van NHG?

Wat wordt daar precies mee bedoeld? Als volgt. Is je huis minder waard dan je hypotheek, dan houd je bij (gedwongen) verkoop een restschuld over. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar als je een hypotheek hebt afgesloten met NHG, hoef je de restschuld niet terug te betalen.

In elk geval, als het Waarborgfonds oordeelt dat jij er niks aan kunt doen dat het huis verkocht moest worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij werkloosheid, echtscheiding, overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid. En/of als je alles er aan hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

Je hebt dus de garantie dat je geen restschuld overhoudt als je de woning buiten jouw schuld om moet verkopen. Daarnaast krijg je, als je een hypotheek met NHG afsluit, een rentekorting op je hypotheek. Dat scheelt nogal wat geld per maand!

Lees ook: Hypotheek afsluiten? Deze verzekeringen zijn verplicht.

Wie komt in aanmerking voor NHG?

Het bovenstaande verhaal klinkt goed: de zekerheid dat je in sommige gevallen geen restschuld hoeft te betalen én een rentekorting op je hypotheek.

Maar niet iedereen krijgt NHG, het gaat niet zomaar. Je moet in ieder geval eenmalig een borgtochtprovisie betalen. Dat is in 2015 1% van de hoogte van je hypotheek.

Bovendien geldt de regeling momenteel alleen voor een maximale hypotheek (inclusief bijkomende kosten) van 245.000 euro. Wil je een hogere hypotheek afsluiten, dan kun je dus geen NHG krijgen.

De hoogte van de maximale hypotheek voor een NHG varieert van jaar tot jaar en wordt eigenlijk ieder jaar lager. De genoemde 245.000 euro geldt van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016. Volgend jaar zal dit bedrag dalen.

Lees ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›