IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een spaarhypotheek? Het kan zijn dat je te veel rente betaalt.

Volgens Vereniging Eigen Huis betalen tienduizenden huizenbezitters met een (bank)spaarhypotheek een te hoge rente. Dit komt doordat banken bij een renteherziening niet altijd rekening houden met het groeiende spaarpotje van de klant.

Hypotheekrente en renteopslag

RTL Nieuws legt uit hoe dat werkt: je leent geld om een huis te kunnen kopen en vervolgens stop je iedere maand een bedrag in een spaarpot, waarmee je de lening uiteindelijk weer aflost.

De bank loopt altijd het risico niet al het geld terug te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Vanwege dit wordt er een renteopslag in rekening gebracht.

Het is een bedrag bovenop de hypotheekrente en de hoogte ervan hangt af van de hoogte van je schuld en de waarde van je huis.

Lees ook: Accepteer nooit zomaar een nieuw rentevoorstel

Je gespaarde bedrag wordt uiteindelijk altijd voor aflossing gebruikt. En daarom zou je bank, bij berekening van de nieuwe rente bij een renteherziening, dit bedrag van je schuld af moeten trekken.

Als dan blijkt dat je voldoende geld - dus zekerheid - in je spaarpotje hebt zitten moet de opslag eigenlijk vervallen of in elk geval worden verlaagd.

Maar de helft van de banken kijkt daar bij een renteherziening niet naar. Bij de banken die er wél rekening mee houden moet je er vaak zelf om vragen.

Lees ook: Veel afgelost op de hypotheek? Check of je recht hebt op een lagere rente.

Lagere rente niet altijd gunstig

Heb je een spaarhypotheek, vraag dan bij iedere renteaanpassing of de opslag er van af zou kunnen (en zo niet: waarom dat dan zo is en hoe de berekeningen tot stand komen). Als de hypotheek langer dan tien jaar loopt kan die opslag er vrijwel altijd van af, zegt RTL Nieuws.

Vereniging Eigen Huis stelt dat het niet aanpassen "gewoon laksheid" is en gaat de geldverstrekkers er op aanspreken.

Houd er wel rekening mee dat een lagere rente bij een (bank)spaarhypotheek niet altijd gunstig is. Meer daarover lees je hier, in dit artikel van FiscAlert of in dit bericht van Vereniging Eigen Huis.

Check ook: Lagere hypotheekrente is niet altijd de voordeligste optie

Lees ook:

Wat verandert er in 2025 voor beleggers en huiseigenaren?

De 12 belangrijkste wijzigingen voor uw vermogen in het nieuwe jaar over... Lees verder ›