IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo koop je een droomhuis voor een topprijs

Het spannendste aan het kopen van je droomhuis is misschien wel de onderhandeling over de prijs. Dat gaat vaak over duizenden euro's of belangrijke eigenschappen van het huis.

Het is daarom zaak om beslagen ten ijs te komen, zeker als je dit zelf doet en geen aankoopmakelaar in de hand neemt. Philipine Vinke, makelaar en schrijver van het boek Koop een Droomhuis geeft hieronder negen tips voor als je zelf gaat onderhandelen.

De tips zijn overigens ook handig als je wél een makelaar inschakelt. Dan weet je namelijk precies waar hij het over heeft en ook kun je dan duidelijker je wensen kenbaar maken.

1. Bepaal van tevoren je maximum

Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan het huis? Bepaal dat van te voren. Je gaat dan minder snel verder dan je kunt of wilt dragen dan wanneer je geen maximumbedrag bepaalt. En als je er wél van afwijkt, heb je daar waarschijnlijk goede redenen voor.

2. Toon respect voor tegenpartij

De gunfactor is tijdens onderhandelingen belangrijk. De verkoper zal je de woning eerder gunnen als je hem in zijn waarde laat.

Kritiek op de woning wordt gezien als kritiek op de leefwijze van de verkoper. Bovendien maak je jezelf ongeloofwaardig als je het huis afkraakt maar vervolgens wel een bod uitbrengt.

3. Wees duidelijk over de voorwaarden

De onderhandeling over de prijs is het belangrijkst bij het kopen van een huis. De overige voorwaarden worden echter vaak vergeten. Denk daarbij aan leveringstermijn, waarborgsom en ontbindende voorwaarden.

Wees duidelijk over dit soort voorwaarden. Dan verloopt alles vloeiend. Beide partijen hebben er niks aan als de verkoop gevaar loopt door onduidelijkheden.

4. Start met een redelijk openingsbod

Met een absurd laag openingsbod prijs je jezelf uit de markt, maak je jezelf niet geliefd en kom je ongeloofwaardig over.

En als je na een laag openingsbod een tweede, hogere bieding doet, lijkt het alsof er nog veel meer in het vat zit voor de verkoper. Dat maakt jouw positie minder sterk.

5. Bluffen mag

Bluffen is toegestaan, maar maak geen gebruik van ongeloofwaardige verhalen. Wees er daarnaast op voorbereid dat de verkopende partij ook bluft.

En een uitspraak als en geen cent meer is een doodzonde als je als koper eigenlijk nog wel hoger wilt bieden en dat dan ook doet.

6. Neem de tijd

Neem niet snel en ondoordacht beslissingen. Soms zetten verkopers kopers onder druk door te zeggen dat nog meer mensen komen kijken, maar dat betekent nog niet dat iedere kijker een koper is.

Je kunt het verhaal van de verkoper rustig aanhoren zonder er direct op te reageren. Spreek dan met de verkoper af dat je er bijvoorbeeld de volgende dag op terugkomt, omdat je er eerst met je partner over wilt spreken.

7. Vraag om een second opinion

De financiële gevolgen van het kopen van een huis zijn groot. Laat je daarom goed informeren. Zo heeft een verkoper de plicht om verborgen gebreken te melden als hij ervan op de hoogte is.

Instanties waar je informatie kunt krijgen over het huis en huizen in het algemeen zijn de gemeente, makelaars, Vereniging Eigen Huis, aannemers, notarissen.

8. Let op de wet

Alles wat je doet tijdens de onderhandeling heeft juridische consequenties. Let daarom goed op wat er in de wet staat. Het lijkt logisch, maar een koper moet bijvoorbeeld alle documenten grondig bestuderen en het eigendom bezichtigen vóór een contract aangegaan wordt.

9. Zes alles goed op papier

Een mondelinge overeenkomst geldt ook daadwerkelijk als een overeenkomst. Maar: bewijs maar eens dat jullie die hebben. Leg daarom alles goed vast op papier.

Lees ook: Een huis kopen zonder makelaar. Dat kan, maar is het slim?

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›