IEXGeld

Dossiers

Profiel

Veel afgelost op de hypotheek? Check of je recht hebt op een lagere rente.

Heb je flink afgelost op je hypotheek? Lees dan even verder. Het kan namelijk zijn dat je recht hebt op een lagere hypotheekrente.

Minder risico betekent een lagere rente

Als je aflost verandert, vanzelfsprekend, de verhouding tussen de woningwaarde en de hoogte van de totale hypotheeksom: de schuld wordt lager dan de waarde van de woning.

Hoe lager jouw schuld is, hoe minder risico je bank loopt. En daar hoort eigenlijk een lagere rente bij. Follow The Money legt uit:

"Bij het afsluiten van de hypotheek bepaalt de bank de risico-opslag die past bij de de hypotheeksom als percentage van de hypotheek, ook wel loan to value (LTV) genoemd. Die is nu maximaal 103% en daarvoor betaal je de hoogste risico-opslag."

"Als die LTV afneemt door af te lossen of door een stijging van de woningwaarde, kom je in een lagere risicoklasse en zou je ook een lagere opslag moeten betalen. Dit geldt overigens alleen voor hypotheken zonder NHG."

Lees ook: Ga je een hypotheek afsluiten? Deze verzekeringen zijn verplicht.

Bank verlaagt rente niet uit zichzelf

Een lagere rente kan honderden tot duizenden euro's per jaar schelen. Er zijn verschillende banken waarbij je dit kunt regelen, soms óók tijdens de rentevaste periode, schrijft FiscAlert. Voorbeelden zijn ABN Amro, Rabobank, ING, ASR en Florius.

De kans dat de bank je zelf op deze mogelijkheid wijst is alleen niet zo groot, dus je moet er wel zelf achteraan. Volgens hypotheekvergelijker Ikbenfrits is er maar een handvol banken dat de risico-opslag automatisch naar beneden bijstelt als er voldoende is afgelost om in een lagere risicoklasse te vallen.

Het beste is om zelf naar de bank te stappen en te vragen hoe de opbouw van de rente en (de verlaging van) de risico-opslag is geregeld. En vraag dan ook hoe je geldverstrekker naar de woningwaarde kijkt: bij de één is een uitdraai van de WOZ-waarde bijvoorbeeld voldoende, een ander vraagt om een taxatie.

Lees ook: Accepteer nooit zomaar een nieuw rentevoorstel

Heb je hier ervaring mee, of ben je van plan je bank naar de mogelijkheden te vragen? Wij zijn benieuwd - laat het gerust weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

Wat verandert er in 2025 voor beleggers en huiseigenaren?

De 12 belangrijkste wijzigingen voor uw vermogen in het nieuwe jaar over... Lees verder ›