IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo haal je het onderste uit de kan tijdens je salarisonderhandeling

Een fijn loon en goede arbeidsvoorwaarden. Uiteraard staat dat bij veel werkzoekenden hoog op het verlanglijstje.

Maar als je bij je salarisonderhandeling gigantisch lomp eist dat je toch echt recht hebt op 40% extra in de maand, dan wordt er waarschijnlijk niet heel positief op je gereageerd.

Dat kan tactvoller. Perry Kroes, eigenaar van Sollicitatiedokter.nl - waarop sollicitatietips en carrière-informatie te vinden is - geeft tien tips voor een succesvolle onderhandeling. Zodat je na dat belangrijke gesprek tevreden kunt zijn.

Lees ook: Gratis geld voor de afhaalchinees en andere opvallende arbeidsvoorwaarden

1. Bereid je goed voor

Onderzoek wat anderen in dezelfde functie verdienen, zodat je weet wat je waard bent. Op internet zijn veel hulpmiddelen waarmee je dit snel en eenvoudig kunt bekijken. Loonwijzer.nl heeft zo'n tool, weet Kroes.

2. Breng je financiële situatie in kaart

Maak voorafgaand aan de salarisonderhandeling een inschatting van zowel je vaste als variabele lasten. Zo weet je van tevoren wat het absolute minimumsalaris is dat je nodig hebt om te kunnen rondkomen.

3. Wees niet bang om te onderhandelen

Onderhandel zelfs in tijden dat het economisch minder gaat. Ongeacht de arbeidsmarktsituatie zijn goede arbeidskrachten hun loon altijd dubbel en dwars waard, zegt Kroes. "Werkgevers maken ruimte voor salarissen in de budgettering. Dus vraag vooral waar je recht op denkt te hebben."

4. Laat je niet afpoeieren

We hebben geen geld of ook wij voelen de crisis zijn tegenwoordig veel gebruikte woorden in een salarisonderhandeling. Maar laat je niet afpoeieren.

"Als je niet tevreden bent met het aanbod, dan mag je dit best laten blijken. Maar staar je niet blind op het salaris: de secundaire arbeidsvoorwaarden bieden vaak een uitkomst bij stroeve onderhandelingen."

5. Oriënteer je goed op salarisalternatieven

Als de onderhandelingen écht stroef verlopen moet je wel goed weten om wat voor secundaire arbeidsvoorwaarden je dan kan vragen. Je zou, volgens Kroes, kunnen denken aan extra vakantiedagen, minder werkuren per week of een auto van de zaak.

6. Verklap je huidige salaris niet

Werkgevers proberen vaak te hengelen naar informatie over je salaris bij je huidige werkgever, om zo een betere onderhandelingspositie te krijgen. Maar je huidige of laatstverdiende salaris is totaal niet relevant.

Het gaat om de toegevoegde waarde die je vertegenwoordigt, niet het bedrag dat je vorige werkgever betaalde. Maar je moet wel hoffelijk blijven bij het ontwijken van zo'n vraag, zegt Kroes. "Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je dit soort zaken alleen thuis bespreekt."

7. Jij en de werkgever zijn gelijkwaardig

Assertiviteit wordt vaak gewaardeerd in dit soort gesprekken, hoewel de gesprekspartner het niet altijd laat merken. Wees daarnaast niet bang om hoog te mikken. Als je mag onderhandelen over salaris, dan zijn er vaak nog maar één of twee kandidaten over, vertelt Kroes.

8. Ga niet akkoord met eerste bod

Het heet niet voor niks salarisonderhandeling. Ga dus niet klakkeloos akkoord met het eerste aanbod van de werkgever.

9. Geef geen specifiek bedrag aan, maar een richting

Hiermee pin je jezelf niet vast op één bedrag en geef je jouw werkgever speelruimte. Wil je 30.000 euro per jaar gaan verdienen? Geef dan aan dat je bereid bent om te praten over bedragen tussen de 28.000 en 34.000 euro en dat het precieze bedrag afhangt van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

10. Teken nooit direct na de onderhandeling

Zelfs als je heel blij bent met de uitkomst is het niet verstandig om gelijk te tekenen. Zeg dat je tevreden bent met het resultaat, maar dat je er graag nog een nachtje over wilt slapen. Dit geeft je de mogelijkheid om het contract te bespreken met mensen die je hoog hebt zitten, vertelt Kroes.

Lees ook: Vergroot je kans op een baan in zes stappen

Lees ook:

Goede tijden voor de dividendbelegger: hier moet je zijn

Bank of America verwacht een verdere rotatie naar dividendaandelen en cy... Lees verder ›