Als kleine jongen heeft hij al meerdere bijbaantjes en vindt hij het leuk om zijn spaargeld te zien groeien. Het was echter pas op de middelbare school dat Martijn Rozemuller, dankzij zijn aardrijkskundeleraar, in aanraking kwam met beleggen.
Tijdens zijn studie aan de universiteit van Twente begon Rozemuller actief met beleggen, om er nooit meer mee op te houden. Inmiddels is hij directielid en aandeelhouder van ThinkETF’s, waar hij tevens medeoprichter van is.
Waar komt jouw passie voor geld vandaan?
"Mijn passie voor geld zat er al vroeg in. Pas tijdens mijn studie aan de universiteit van Twente voegde ik me bij een beleggingsvereniging voor studenten en begon ik met beleggen, al was dat destijds meer speculeren. Toen ik mijn eerste baan als optiehandelaar kreeg, ontstond bij mij de behoefte om meer rust aan te brengen in mijn privéportefeuille."
Wat je privésituatie betreft, jij en je vrouw hebben zeven kinderen. Hoe belangrijk vind jij de financiële opvoeding van jullie kinderen?
"Het hebben van een groot gezin dwingt je bijna per definitie om te kijken hoe je met geld omgaat en dat heeft ook zijn uitwerking op de kinderen. Ik denk dat het voor kinderen goed is om soms te beseffen dat niet alles mogelijk is. Erg belangrijk vind ik bijvoorbeeld dat ze leren dat je geld eerst moet verdienen voordat je het kunt uitgeven. Er wordt bij mij thuis dus in principe niet geleend."
Hoe kijk jij aan tegen (het gebrek aan) financiële educatie?
"Ik denk dat ik met mijn kinderen inmiddels een goede steekproef heb verzameld en ik zie dat er in zo’n economieles maar heel weinig terugkomt over sparen, de beurs en het huishoudboekje. Het is vaak toch wat meer macro-economisch en dat is best wel verbazingwekkend."
"Ik denk dan ook dat de gemiddelde Nederlander op dit gebied een stuk minder weet dan bijvoorbeeld een Amerikaan. En dat is jammer, want het is niet zo heel complex. Met een beetje kennis zijn mensen al erg geholpen."
"De gemiddelde Nederlander weet qua beleggen een stuk minder dan de gemiddelde Amerikaan"
"Dit hangt overigens wel een beetje samen met de taboesfeer die er in Nederland heerst rondom geld. In Amerika is het bijvoorbeeld helemaal niet raar om over geld te praten. In Nederland is het echter minder normaal om over te praten en dit maakt dat er ook heel weinig kennis uitgewisseld wordt."
Er zijn veel mensen die wel iets met beleggen willen doen, maar die bijvoorbeeld denken dat ze er te weinig van weten, of te weinig geld hebben om te beleggen. Wat zou jij die mensen aanraden om te doen?
"Mensen zijn vaak opgegroeid met het idee dat je, in verband met spreiding of kosten, alleen kan beleggen als je tonnen of miljoenen hebt. In de praktijk valt dat tegenwoordig erg mee. Daarnaast kun je met ETF’s natuurlijk veel spreiding aanbrengen tegen lage kosten. Je hebt niet meer de enorme bedragen van vroeger nodig. Niets zou mensen nog moeten tegenhouden. Mijn tip: begin eens met inlezen."
Hoe beleg jij privé? Alleen maar in ThinkETF’s?
"Ik maak een onderscheid tussen niet-beursgenoteerde beleggingen en beleggingen die wel een beursnotering hebben. Wat betreft de niet-beursgenoteerde beleggingen heb ik bijvoorbeeld een vakantiehuisje en enkele deelnemingen in bedrijven die niet aan een beurs genoteerd zijn. Mijn beursgenoteerde beleggingen bestaan echter alleen maar uit ThinkETF’s. Ik ben door de jaren heen eigenlijk een steeds saaiere belegger geworden."
"Saai geeft wel een hoop rust"
"Ik ben met het selecteren van individuele aandelen namelijk wel eens de mist in gegaan en inmiddels geloof ik daar niet meer zo in. Mijn portefeuille is dan ook vrij beperkt. Zo heb ik een ETF gericht op wereldwijde aandelen, een waarmee ik beleg in beursgenoteerd vastgoed en nog drie obligatie-ETF’s en dan heb je het eigenlijk wel gehad. Zeker als ik dit vergelijk met vroeger, toen ik belegde in individuele aandelen en opties, is het saai. Maar saai geeft wel een goed rendement en ook een hoop rust."
Vertel eens meer over die missers?
"Een van de grotere zeperds is denk ik toch wel toen Ahold in 2003 een enorme klapper naar beneden maakte. Het is een van de redenen waardoor ik stockpicken toch een beetje afgeleerd heb. Verder heb ik me ook wel eens door adviseurs laten verleiden om obligaties van Lehman Brothers te kopen vanwege het aantrekkelijke rendement. Ook dat liep niet helemaal goed af."
Spaar je?
"Ik houd op mijn effectenrekening altijd een stukje cash aan om onverwachtse uitgaven op te vangen. Daarnaast vind ik een cashpositie prettig voor het geval zich toch opeens een Grexit voordoet, of een ander event op de financiële markten, waardoor er een correctieniveau ontstaat. Dan biedt cash namelijk de mogelijkheid om bij te kopen!"
Heb je nog tips voor (beginnende) beleggers?
"Je moet in ieder geval nooit beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Er komen altijd periodes waarin de beurs langer dan je wilt, omlaag gaat. Op het moment dat je dan geld nodig hebt, zou je dus moeten verkopen op lage niveaus."
"Je zou eigenlijk tegen je gevoel in moeten beleggen"
"Verder is het belangrijk om uit te zoomen als de beurs een periode omlaag gaat, en je te realiseren dat er vaker periodes met dalingen hebben plaatsgevonden in het verleden. Het nut hiervan is dat je dan ziet dat het in het verleden na verloop van tijd weer goed kwam en dat je eigenlijk juist tegen je gevoel in zou moeten beleggen."
"De meeste mensen zijn geneigd om extra te beleggen als het goed gaat en om juist uit te stappen als het slecht gaat. Warren Buffett heeft dit ooit goed verwoord; als iedereen hebberig is, dan zou je voorzichtig moeten worden, maar als iedereen voorzichtig is, juist dan zou je hebberig moeten worden."
Lees ook: Goed idee om te gaan beleggen, maar ga niet over één nacht ijs