Nog niet zo lang geleden was beleggen helemaal niet zo rendabel vanwege het gure economische klimaat. Veel mensen hadden hun geld veilig gestald op een spaarrekening. Maar de belangstelling voor beleggen lijkt steeds een beetje toe te nemen.
Dat is niet vreemd. We verkeren momenteel in een situatie waarin banken lage spaarrentes bieden en op de beurs worden weer goede rendementen behaald.
Bovendien: hoewel je met een spaarrekening weinig risico's loopt doordat je geld dankzij het depositogarantiestelsel doorgaans tot 100.000 euro is gegarandeerd, weten we sinds het debacle met het IJslandse Icesave dat zelfs sparen riskant kan zijn.
Lees ook: Naar Malta voor 4% spaarrente, zou je dat nou wel doen?
De ethische kant van de zaak
Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel voorbereidingen treffen. En keuzes maken. Zo kun je ervoor kiezen je geld in aandelen te stoppen, maar ook in bijvoorbeeld obligaties, valuta, vastgoed.
Als je op zoek gaat naar wat er bij jou past moet je niet alleen naar het verwachte rendement (en bijbehorend risico) kijken, maar ook naar de ethische kant van de zaak en je afvragen of er sprake is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Want wie wil er nu direct of indirect beleggen in kinderarbeid, clusterbommen of andere gevoelige zaken?
Check ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.
Hebzucht en angst
Heb je een belegging gevonden die bij je past, dan moet je goed opletten. Er zijn namelijk veel valkuilen. En de grootste ben je zelf. Vaak raadpleegt een belegger de raadgevers hebzucht en angst. Dit zijn zeer slechte en uiteindelijk ook zeer kostbare adviseurs.
Door je aan simpele vuistregels te houden kun je jezelf al veel financieel leed besparen. Een eerste regel is: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het doorgaans ook. Leg glossy folders waarin gouden bergen worden beloofd direct bij het oud papier.
Ook de belofte hoog rendement met garantie is zelden waar. Als iemand je vertelt dat een fles wijn nu 4 euro waard is en over tien jaar 580 euro, dan is het goed om uit te zoeken of dit ook echt wel kan. Daarbij komt: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.
Lees ook: Het enige moeilijke aan beleggen is om het zo simpel mogelijk te houden
De lange termijn
Onthoud dat beleggen langetermijndenken is. Het is niet gebruikelijk om voor een of twee jaar te gaan beleggen. Wie bijvoorbeeld over twee jaar een nieuwe keuken wil, kan toch beter gaan sparen in plaats van beleggen. Voor beleggen is tijd nodig. Wie mikt op snelle winsten, houdt zich al snel bezig met gokken.
Waar je ook nog op moet letten is dat documenten zoals prospectus, financiële bijsluiter en jaarcijfers gemakkelijk te verkrijgen moeten zijn. Moet je veel moeite moet doen om deze gegevens te krijgen, of worden ze niet ongevraagd aangeboden, dan moet je scherp zijn.
Het is van essentieel belang om deze informatie zorgvuldig te bestuderen. Beleg alleen als je volledig begrijpt wat er met je geld gebeurt, ken de risico's én de kosten. Bij twijfel of onduidelijkheid: stap niet in!
Check ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen
Hoe zit het met de AFM-vergunning?
Tot slot. Sommige beleggers beschouwen een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een door de AFM goedgekeurd prospectus als een kwaliteitsstempel.
Maar het is onterecht te denken dat een belegging met fiat van de AFM altijd veilig is. De AFM mag het prospectus alleen controleren op volledigheid, begrijpelijkheid en consistentie en oordeelt niet over de kwaliteit van het beleggingsproduct zelf.
Kortom: beleggen biedt absoluut kansen, maar ga niet over één nacht ijs en lees je goed in.
Check ook: Een AFM-vergunning is géén garantie voor een goede belegging