IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe een groene investering en krijg een ruimere hypotheek

Wel eens aan groene verbouwing gedacht? Zo'n verbouwing - denk aan zonnepanelen, energiezuinige kozijnen, isolatie - is erg prettig voor de portemonnee. Je energielasten worden lager en het wooncomfort vaak hoger.

Als je nu een huis wilt kopen en voor dat nieuwe huis een groene verbouwing wilt plannen, kun je misschien wel een ruimere hypotheek krijgen. De overheid heeft de spelregels voor zo'n groene hypotheek namelijk vrij ruim geformuleerd.

Het is mogelijk om door een relatief kleine, groene investering een ruimere hypotheek te krijgen. Het aparte is dat je zelfs een volledige hypotheek kunt krijgen met een minimum aan eigen middelen. Ook kun je meer lenen op je inkomen.

Groene hypotheek: een rekenvoorbeeld

Bij een bestaande woning krijg je normaal 3% van een verbouwing gefinancierd, maar doe je een groene investering, dan is dat wel 6%. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Een rekenvoorbeeld:

Stel, je koopt een woning van 200.000 euro. Het slechte kozijn vervang je voor energiezuinig kozijn ter waarde van 2000 euro. Ervan uitgaande dat de waarde niet stijgt, geef je dus 2000 euro meer uit dan gebruikelijk bij het kopen van een woning.

Zonder vervanging van het kozijn zou je een hypotheek van 206.000 krijgen, mét vervanging van het kozijn krijg je er een van 212.000 euro. Van die 6000 extra gaat er 2000 euro naar het nieuwe kozijn. Door de ruimere spelregels kan energiezuinig investeren dus ook aantrekkelijk voor de rest van de financiering zijn.

Lees ook: Stappenplan: zo krijg je je zonnepanelen-btw weer terug

Meer hypotheek op je inkomen

Er zijn banken die de wet onverkort toepassen, maar ook banken die er helemaal niets mee doen. Een van de tussenvormen is dat banken het energiezuinige deel bovenop de standaard financiering zetten. In dat geval zou je wel die kozijnen hebben, maar niet die paar duizend euro extra.

Maar zoals ik eerder al aangaf, kun je met een groene verbouwing ook meer hypotheek krijgen op je inkomen. Bij een bestaande woning kan dit oplopen tot 9000 euro en bij een zogeheten NulopdeMeter-woning zelfs 25.000 euro extra. Hierbij moet er wel een tienjarige energieprestatiegarantie worden afgegeven, waaruit blijkt dat de woning zo energiezuinig is dat hij zorgt voor een nul op de energiemeter.

Check ook: Slim besparen met een energielening

Een verantwoorde regeling

We komen uit een tijdperk waarin je onbeperkt kon lenen. Dat is nu niet meer zo, maar met deze regelgeving kun je dus toch meer lenen voor de aankoop van een woning dan je anders zou hebben gekund.

Is dat eigenlijk wel verantwoord?

Omdat groene investeringen zorgen voor lagere energielasten, is dat wel het geval. Op inkomen heb je geen overkreditering en de uitgespaarde energielasten kun je gebruiken voor je hypotheek. Je lasten zijn op die manier dus uiteindelijk niet hoger.

Wel zorgt een groene verbouwing er meestal niet voor dat een woning meer waard wordt. Je zou verwachten dat mensen voor zo'n energiezuiniger huis meer willen betalen, maar tot op heden zie je dit bijna niet terug in de taxatiewaarde. Mogelijk gaat dit effect er wel komen, nu sinds dit jaar de regels rond energielabels strenger zijn geworden.

Check ook: Ga je je huis verkopen? Regel een energielabel.

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›