Alle kleine beetjes helpen! Daarom, hier op IEXGeld: de rubriek In the pocket. Met kleine - en soms echt wel héél kleine - bespaartips.
Lekker hoor, zo'n koel drankje met ijsklontjes op een zomerse dag. IJsklontjes kosten niks, zou je zeggen.
Maar water kost ook geld. En als je toch bezig bent om wat zuiniger met water om te gaan, zijn herbruikbare ijsklontjes een uitkomst.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken.
Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal. Je moet ze ook eerst in de vriezer koelen. Deze ijsblokjes zijn vaker te gebruiken en je verbruikt geen water.
Lees ook: In the pocket: kleine wasjes, hoge kosten
Een rekenvoorbeeld
In aanschaf is er niet veel verschil tussen een ijsblokjesvorm (bij Ikea bijvoorbeeld 0,99 euro voor 16 blokjes) en herbruikbare ijsklontjes (18 stuks voor 1,50).
Eén ijsklontje bevat ongeveer 15 ml water. Van 1 liter water kun je ongeveer 65 ijsklontjes maken (er gaat bij het vullen van de vorm ook nog vaak wat water verloren).
Met 1 liter water kun je met de Ikea-vorm 4 keer ijsklontjes maken. Stel je drinkt in de zomer- en lentemaanden 4 dagen per week een paar drankjes met ijsklontjes (zeg 16 klontjes per dag), dan verbruik je 1 liter water per week.
Water kost gemiddeld 0,0015 euro per liter (inclusief belasting, maar exlusief vastrecht en BTW). In 4 maanden verbruik je in dit voorbeeld 16 liter water, is 0,024 euro per jaar. Dat is de moeite niet, zou je zeggen.
Check ook: In the pocket: besparen door je tanden te poetsen onder de douche? Dat gaat niet werken.
Genoeg water?
Maar belangrijker is misschien wel dat je dus ook 16 liter water bespaart. Schoon water is dan wel redelijk goedkoop in Nederland, maar de inspanning die nodig is om iedereen genoeg schoon water te leveren wordt steeds groter en duurder. Het zuiveren en transporteren van water kost veel energie.
Bijkomend voordeel van herbruikbare ijsklontjes is dat ze niet smelten, dus je drankje wordt niet verdund met water (hoewel dat soms ook juist zo lekker kan zijn). En je hebt geen geklieder met water meer in je vriezer.
De kosten voor het invriezen heb ik niet meegenomen, omdat die voor herbruikbare ijsklontjes en gewone ijsklontjes ongeveer even hoog zijn.
Lees ook: In the pocket: efficiënt koelen en vriezen